Liha on murhaa

Jos pitäisin koiraani ahtaassa häkissä turhamaisuuden takia, tai antaisin sairaiden eläimieni virua ahtaissa karsinoissa, olisin tunnemaailmaltani vinoutunut, ja kiinni jäädessäni saisin syytteen eläinsuojelulain rikkomisesta. Selittäessäni puuhan olevan meillä päin perinne, kakku kovenisi. Turkistarhaus ja tehotuotanto sen sijaan saavat hallituksen siunauksen. Valehdellessani ja jättäessäni annetut tehtävät tekemättä, menettäisin luottamuksen ja minua pidettäisiin kaksinaamaisena huijarina. Politiikassa olisin maa-ja metsätalousministeri, sikatilallinen Sirkka-Liisa Anttila.

VAIKKA ELÄINAKTIVISTIEN kuvaamat videot selkeästi osoittavat turkis- ja tehomaataloustuottajien viis veisaavan eläimistä, lain puitteissa eläinrääkkäykseen tuntuu olevan mahdotonta puuttua. Turkistuottajilta virtaa rahaa eduskuntaan, ja pääministeriä kärsimys ja kuolema huvittaa niin, että verirahat lentelevät minkkiturkin taskuista.

Mainoksissa A-luokan lihansyöjä duunaa sopimuksia pupujen kanssa. Ei naurata. Lihansa Siwasta metsästävä luomakunnan kruunu laskisi alleen joutuessaan seuraamaan pihvinsä matkaa aina syntymästä lautaselle saakka. Vaan eipä joudu.

Mainoksien liha on nauravia nakkeja iloisissa kääreissä, ja kanaa syömään anelevia hupsuja possuja. Ja kanaahan me syömme. Vaadimme vuosittain yli 50 miljoonaa broileria teurastettavaksi, vaikka hyvin tiedämme ettei kanan kärsimyksille ole eläintuotannossa vertaa.

Vaikka salaa kuvatuilta videoilta voi jokainen itse nähdä useiden tuotantotilojen olevan sairauksien, ulosteiden ja kuoleman tahraamat, meille markkinoidaan puhdasta, ja hyvinvoivista eläimistä tuotettua ruokaa. Imagokampanjan sadattuhannet eurot tulevat jälleen maa- ja metsätalousministeriöltä. Rahaa ei siis tule eläinrääkkäämisen lopettamiseksi, vaan sen piilottamiseksi. Haiskahtaa korruptiolta.

MIKSI OIKEUS niellä sisäelimiä tai pukeutua ihoon on meille tärkeämpi kuin eläinten oikeus hyvään elämään? Miksi puolustamme väkivaltaamme eläimiä kohtaan, ja tuemme tieten tahtoen raatoteollisuutta, jonka menestys perustuu puolustuskyvyttömien olentojen satuttamiseen? Samaan aikaan olemme kuitenkin tiettyjen eläinten puolella. Veriletut rinnuksilla vaadimme kovempia tuomioita pentutehtailijoille ja koiranpotkijoille. Emme ikinä söisi kissoja. Ne kun on niin sööttejä. Ja niillä on nimetkin. Vähän kuin meillä. Ja vasta henkilökohtainen suhdehan muuttaa eläimen oikeaksi.

Kun nimeämme eläimen, luovutamme samalla eläimelle itseisarvon ja kyvyn tuntea kipua ja stressiä. Me arvotamme eläimet spesismin kaikkien sääntöjen mukaan, ja yksinkertaisesti kieltäydymme näkemästä lihansyönnin suoraa suhdetta eläinten väärään ja julmaan kohteluun.

Tiedostamattomuudesta ei voi olla kysymys. Sehän tekisi meistä eläimiä, vai miten se meni Descartes? Näyttääkö koirasi koneelta?

Kirjoittaja on punkyhtye Aivolävistyksen laulaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.