Liigakarsintojen paluu voi osoittautua vielä Pandoran lippaaksi

Jääkiekon SM-liiga tuli tiistaina ulos kaapista ja julkilausui pitkään odotetun agendansa Suomi-kiekon lähitulevaisuuden visiosta.

Liigakarsinnat palaavat. Kilpailu palaa kotimaiseen huippukiekkoon.

Avattu näkymä sai kansalta ainakin kättelyssä varauksettoman positiivisen vastaanoton. Eikä ihme; suljettu liiga varsinkin häntäpään merkityksettömine peleineen on tuonut mukanaan melkoisia lieveilmiöitä.

Mestiksen näivettyminen on puolestaan ollut suoraa syytä ja seurausta sarjatason statuksen pienenemisestä. Jääkiekkoliigan ykköstitteliä lanseerattiin aikanaan kuluttajille suomalaisena mallina pohjoisamerikkalaisesta farmiliigamestaruudesta, mutta eihän sellainen ideologia eurooppalaisen palloilukulttuurin istu.

Mutta jatkossa meno muuttuu ja kaikki on toisin?

No ei aivan.

Liigan avaaminen saattaa osoittautua vielä optiseksi harhaksi; näennäiseksi silmänkääntötempuksi, joka avaa loppujen lopuksi Pandoran lippaan lätkäkansan verkkokalvolle.

Liigahallituksen tiistainen julkilausuma sisältää munkkilatinaa ja kabinettijargonia, joka jättää tulkinnoille sijaa aika lailla.

Putoamisen mahdollisuudesta ei puhuta yhtään mitään, joten liigan nykyisten osakkaitten tuskin tarvitsee huolta huomisesta edelleenkään kantaa.

Ja kuten Savon Sanomat jo marraskuun Karjala-turnauksen aikaan kertoi, ollaan ylöspäin pyrkivien organisaatioitten tielle kehittelemässä melkoinen määrä hidasteita ja betoniporsaita. Ensin täytyy lunastaa about miljoonan euron osakkuus ja sen jälkeen selvittää vielä selkiytymätön nousukriteereitten viidakko.

Liigan johto on puolestaan jo pitkään vannottanut, ettei pääsarjan joukkuemäärää enää nykyisestään kasvateta. Yhtälö on Mestis-seurojen kannalta kestämätön, jos liigakarsinnan mahdollinen voittaminenkaan ei avaa välttämättä ovia ylöspäin.

Ja millä kilpailullisella uskottavuusarvolla karsinnan mahdollisesti hävinnyt liigajoukkue jatkaisi enää pääsarjassa?

Mielenkiintoinen uusi sapluuna kieltämättä on.

Periaatteessahan liigakarsinnassa voivat olla vastakkain liigan runkosarjan yhdestoista ja Mestiksen runkosarjan kahdeksas.

Miettikää nyt tilannetta, jossa vaikkapa pisteellä liigan playoff-peleistä ulos jäänyt joukkue joutuu näihin playout-peleihin loukkaantumisten runtelemana ja siipirikkona, karahtaa ensin karsintaan ja häviää sitten Mestiksen pudotuspeleihin kahdeksannelta sijalta ponnistaneelle ja loppujen lopuksi karsintaan saakka edenneelle Hokille, Lekille tai HeKille.

Teoreettista, mutta uuden systeemin mahdollistamaa kauhuskenaariota.

Vai mitä, Kale?

Liigakarsintojen julkituloon sisältyy pientä tilannekomiikkaa.

Liigan piti tulla valmiiksi purtujen kriteereitten kanssa esille vasta helmi-maaliskuussa, mutta Porissa tapahtui pieni tietovuoto.

Kun Ässät piti maanantaina tiedotustilaisuutta Alpo Suhosen jatkamisesta seuran luotsina, heitti porilaisia liigahallituksessa edustava Pentti Ahola vielä hieman keskeneräisen kehitelmän puolihuolimattomasti julki. Liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen näytti sen jälkeen syystäkin hapanta naamaa.

Vuosi sitten samainen Ahola kuuli muuten uutena uutisena allekirjoittaneelta, että liigan ja Mestiksen välillä pelataan liigahallituksen päätöksen mukaisesti kauden päätteeksi vielä kilpailullisesti merkityksettömät tasonmittausottelut.

Joskus sitä miettii – no antaapa olla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.