Linnan juhlat, keidas talvessa

Olen ennenkin vinoillut asiasta, mutta nyt ryhdyin miettimään sitä ihan tosissani. Mikä tekee Linnan juhlista suosituimman tv-tapahtuman? En usko, että sillä on paljoakaan tekemistä itsenäisyyden kanssa. Paitsi siinä mielessä, että itsenäisyyspäivän Linnan juhlien seuraaminen telkkarista on perinne.

En usko, että kyse on vaatteista ja tyylistä. Vain aniharva porukasta erottuu joukosta tässä mielessä, positiivisesti tai negatiivisesti. Voisiko kyse olla julkkiksista? Heitä on helppo nähdä nykyään muutenkin, jos välttämättä haluaa.

Kateus on kuulemma perisuomalainen luonteenpiirre, vaikka itse en kyllä moista ole juurikaan havainnut. Ehkä suomalaiset rakastavat kadehtia Linnan juhliin kutsuttuja.

Kuitenkaan en muista, että kovin moni olisi ilmoittanut haluavansa mukaan. Seisoskelua, liiallista väenpaljoutta ja hikoilua saa kokea ruuhkabussissakin. Paikan päällä olleet ovat otettuja enemmänkin kutsusta kuin itse tapahtumasta.

Entä sitten herraviha? Ehkä Linnan juhlat antaa mainion tilaisuuden suomalaisille vihata herrojaan. Havaintojeni mukaan koko herraviha on marginaali-ilmiö. Yleensä suomalaiset rakastavat vallanpitäjiään, mielestäni aivan liikaakin.

Loppujen lopuksi keksin kolme mielestäni hyvää syytä Linnan juhlien suosioon: 1) Ns. Big Brother -ilmiö. Ihmisten tuijottelussa tv-ruudun kautta on jotakin hypnoottista. Ja nyt tuijoteltavia on lähes 2 000! Linnan juhlat voi olla pönäkkä, elitistinen ja jäykkä tilaisuus mutta se on kaikkea tuota rehellisesti. Sitä suomalainen arvostaa.

2) Linnan juhlien televisiointi pudottaa jumalat jalustaltaan. Kaikki jonottavat presidentin kättelyä samassa jonossa, asemastaan ja tekemisistään riippumatta. Kaikki ovat samassa ruuhkassa ja nauttivat samoja antimia. Linnan juhlat paljastaa, että loppujen lopuksi kaikki ovat taviksia. Se on lohduttava tieto.

3) Synkkä ja pimeä vuodenaika. Pienikin juhla keskellä synkintä talvea tekee hyvää. Toki itsenäisyyspäivä ja siihen liittyvä Linnan juhla ovat vakavamielisiä tilaisuuksia, mutta niissä on myös valoa ja lämpöä. Täsmälleen samasta syystä joulu on Suomessa kova hittituote. Jos joulua vietettäisiin kesällä, sitä alettaisiin valmistella vasta aatonaattona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.