Linnan juhlat kiertoon

Presidentinlinna on ensi vuonna remontissa, joten itsenäisyyspäivän Linnan juhlia ei voi pitää perinteisessä paikassa. Nyt on oikea hetki miettiä juhlaperinteeseen sopivaa modernisointia. Itsenäisyyspäivän vastaanotto on koko Suomen juhla, jossa maamme monimuotoisuus voisi näkyä laveammin kuin ruokatarjoiluissa.

Linnan remontin takia juhlat lähtevät nyt joka tapauksessa hetkeksi kiertoon. Juhlat voisi järjestää ensi vuonna täällä Jyväskylän Paviljongissa, Musiikkikeskuksessa Oulussa, Areenalla Joensuussa tai Turun vanhassa linnassa.

Presidentinlinnan remontti antaa mahdollisuuden luoda uutta perinnettä, jossa Linnan juhlat olisivat joka toinen vuosi Helsingissä ja joka toinen vuosi jossakin maakuntiemme pääkaupungissa.

Näin juhlat saisivat aidosti lisää kansallista vaikuttavuutta. Nythän Linnan juhlat ovat kutsuttavien osalta kovasti Helsinki-keskeiset.

Suomen imagolle juhlat joka toinen vuosi suuressa maakuntakeskuksessa olisivat myönteinen asia. Esimerkiksi diplomaattikunta saisi lisäväriä Suomi-kuvaansa.

Linnan juhlien kierto maamme eri kaupunkeihin torpataan varmasti ensiksi sillä perusteella, että se ei ole mahdollista. Vieraiden olisi vaikea matkustaa kulloinkin eri puolille maata ja tilatkin olisivat erilaiset.

Näin ei ole. Hieno juhlajuna voisi tuoda vieraat Helsingistä ja palauttaa sitten takaisin.

Myös järjestelyt onnistuisivat muutoinkin eri puolilla Suomea, jos vain presidentillä ja hänen taustajoukoillaan on halua alueellistaa vuotuinen kansallinen ykköstapahtuma.

Esimerkiksi naapurimaassamme Virossa juhlat ovat kiertäneet vuodesta 2006 lähtien eri maakunnissa ja eri kaupungeissa. Kokemukset ovat hyviä.

Presidentti Sauli Niinistö voi nyt aloittaa uuden vaiheen Linnan juhlien historiassa. Toivottavasti hän tarttuu hienoon mahdollisuuteen ja luo uutta kansallista, koko maata kunnioittavaa perinnettä.

MTV3 lopettaa aluetoimituksensa Keski-Suomessa. Helsingin Sanomat on jo aiemmin tehnyt saman ratkaisun.

Maakuntamme kannalta nämä ovat valitettavia päätöksiä, sillä Pasilasta tai Helsingin rautatieaseman kupeelta ei pystytä seuraamaan asiantuntevan laveasti alueemme tapahtua. Nämä vetäytymiset johtavat siihen, että esimerkiksi MTV3 saattaa seurata täältä vain suurimpia onnettomuuksia tai hassun hauskoja sattumuksia.

Tällainen uutisseurannan keskittyminen Helsinkiin voi marginalisoida pääkaupunkiseudun ulkopuolista Suomea.

MTV3:n päätös kertoo myös television vaikeuksista. Television pääkanavat menettävät katsojia, kun ihmiset käyttävät entistä enemmän nettiä ja samaan aikaan television katselu pirstoutuu kymmenille eri kanaville.

Se heikentää MTV3:n kaltaisen kaupallisen televisiokanavan taloutta. Mainoksien katsojamäärät laskevat ja siksipä mainostulot ovat riittämättömiä. Perinteinen televisiomainos onkin menettänyt huomiotaan.

Talvi tuli aikaisin. Ladut ja mäet ovat nyt hienossa kunnossa eri puolilla maakuntaa. Nyt kannattaa kiittää latumestareita ja käyttää yhteiskunnan tarjoamia hienoja palveluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.