Lisää pientä paineiden purkua

Alkoholilaki määrittää tietyt säännöt ja normit ravintolatoiminnalle ja niin tulee toki ollakin. Paikallinen alkoholitarkastaja ei kuitenkaan kohtele mielestäni kaikkia ravintolayrittäjiä tasapuolisesti, vaan on jättänyt yökerhot piukeiden lain tulkintojensa ulkopuolelle. Hän on päättänyt ottaa hampaisiinsa vain baarit, jotka ovat olleet aiemmin avoinna esimerkiksi kolmeen aamulla.

Nyt, jos baaria haluaa pitää auki myöhempään kuin kello kahteen, täytyy olla tasokasta ohjelmaa ja jatkoaikaa varten täytyy rukoilla erikseen lupa.

Yökerhoiltahan on tiukan lain tulkinnan mukaan joskus edellytetty pöytiin tarjoilua, ruokaa tulisi saada yli puolenyön ja hintojen pitäisi olla niin sanotusti yökerhotasoa. Monessako tapauksessa Jyväskylässä näin on?Tarkastajamme on siis päättänyt, ettei baarissa voi, eikä saa viihtyä kello kahden jälkeen, jos siellä ei ole elävää musiikkia tai dj mekkaloimassa. Ei kai tarkastajapoloinen luule ihmisten käyvän ravintoloissa ainoastaan järjestetyn ohjelman toivossa?

Keskustelu ystävien kesken kaikessa rauhassa, on myös melko suosittua "ohjelmaa". Jatkettuna vaikkapa ihan sinne kello kolmeen, jopa neljään saakka.

Onko siis kyse siitä, että ravintolat pitäisi saada sulkemaan ovensa aiemmin ja ihmiset ajoissa kotiin? Jos näin on, niin keinot ovat naurettavia.

Tupakkakoppien viereen toivoisikin pystytettävän ohjelmakoppeja, joissa kaikki halukkaat voisivat käydä nauttimassa lääninhallituksen määrittelemästä tasokkaasta ohjelmasta ilman, että sivulliset joutuvat siitä kärsimään.Jos nyt sitten paneudutaan erikseen siihen mitä "tasokas ohjelma" pitää sisällään, niin luulisi olevan selvää, että kyseessä on hyvinkin pitkälti makuasia. Tarkastajan mielestä karaoke ei ole tasokasta ohjelmaa, mutta tiskijukan soittama musiikki on... Häh?

Tarkastajamme on ihan erikseen määritellyt, että dj:n pitää puhua mikrofoniin. Asiahan on kylläkin niin, että tasokkaana pidetyt dj:t eivät spiikkaile, vaan niin sanotusti miksaavat. Tämä taito sekä tapansa tehdä töitään erottaa heidät perinteisistä juontavista musiikki-isännistä, joiden hommana on "luoda tunnelmaa" välispiikeillä.

Tyyliin: "Onx kaikilla hyvä meininkiii?!!! Seuraavana pistetään soimaan sitä hiihtoliiton suosittelemaa, joten nyt leidiis änd hekselmen - ei muuta kuin tanssilattialle pistämään jalalla koreasti... ja kädellä japanisti!!! (eheheheheh)".

Toinen tehtävä näillä spiikeillä on tietenkin ilmoittaa, milloin esimerkiksi humppa vaihtuu valssiksi, ettei mennä vahingossa samoilla askelilla koko iltaa.Tarkastajamme näkemyksen mukaan elävä musiikki on ilmeisesti aina kyllin tasokasta. Just, joo.

Siinä vaiheessa kun tarkastajamme on saanut asiat mallilleen ravintoloiden osalta, voisi hän ryhtyä päättämään vaikkapa kaupungin myöntämistä avustuksista teattereille. Päästäisiin kerralla eroon kaikenlaisista vähemmän tasokkaista teatteri neljähookerhoista... vai mitä niitä nyt onkaan.

Kirjoittaja on YUP-yhtyeen basisti-säveltäjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.