Liukkaalla jäällä

Maailma kompastelee samalla, kun Suomen talouspolitiikkaan luodaan strategiaa, jonka pitäisi nostaa maa pari vuotta tarvotusta suosta. Tämä viikko alkoi maailmalla hiukan rauhallisemmissa merkeissä valtionlainamarkkinoiden myyntitsunamin jälkeen.

Se tsunami nosti esimerkiksi Saksan kymppivuotisen lainan tuoton eli koron viime viikolla 0,80 prosenttiin. Se ei ole paljon, mutta vain vajaata kuukautta aiemmin sama korko oli -0,05 prosenttia. Nousua tuli paljon päälle tuhat prosenttia.

Sen vastineeksi pörssikurssit pullistuivat edelleen.

Maanantaina lainojen hinnat alkoivat aavistuksen vahvistua, mutta hämmennystä markkinoilla on enemmän kuin tarpeeksi. Maailma etsii yhä uutta ”normaalitilaa” finanssikriisin jälkeen.

Maailmankaupan volyymi on vuoden alkukuukausina laskenut. Yhdysvaltain talous yskähtelee. Euroopan talous kasvoi alkuvuonna nopeammin, vaikkei senkään vauhti vakuuta. Kiinan kasvuvauhti vaimenee edelleen.

Sen sijaan saksalaisen Ifon tuoreiden indeksien mukaan maailmantaloudessa alkaisi näkyä kirkastuvaa ja kauan synkkyydestä kärsinyt euroalue pääsisi tänä vuonna vakaampaan kasvuun.

Luultavasti myös ensi viikolla julkistettavat uudet eurooppalaiset luottamuslukemat ovat lopultakin hiukan kohentuneet. Keskuspankki EKP jatkaa löysää rahanjakoa markkinoille ja lainanotto on aavistuksen elpynyt.

Kreikka-ongelma toki kärjistyy. Maa sai vain poikkeuskonstilla viimeksi maksettua erääntyneen lainaerän IMF:lle. Seuraava lainaerä tulee maksuun kolmen viikon sisällä ja sitä ennen pitää maksaa palkat ja eläkkeet.

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin korkojen noston ennustetaan nyt alkavan aikaisintaan syksyllä. Huhtikuun työllisyysluvut olivat hyviä, mutta yksityinen kulutus ei ole odotettua työttömyyden laskusta ja ostovoiman kohenemisesta huolimatta. Alkukesän normaali öljyn hinnannousu rokottaa nyt hiukan ostovoimaa, mutta palkat nousevat.

Pääjohtaja Janet Yellen arvioi taloutta perjantaina. Helikopterista Fed ei enää pudottele lisärahaa, mutta ei liioin ole kuivannut lainkaan aikaansaamaansa likviditeettiä markkinoilta.

Niinpä maailmalla ei ole rahasta pulaa. Järkevistä sijoituskohteista pula on huutava niin reaalitaloudessa kuin näköjään pääomamarkkinoillakin.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.