Loeb on lyömätön Monte Carlossa

Toinen sija on paras mahdollinen tulos, jonka Mikko Hirvonen mies miestä vastaan ajamalla voi Monte Carlon rallista saavuttaa. Ranskan Sebastien Loeb on tällä haavaa lyömätön tässä klassikkokilpailussa. Kukaan nykyisistä MM-sarjan kuljettajista ei pysty häntä nujertamaan sen paremmin Valencen vuorilla kuin Nizzan Meri-Alpeilla.

Loebista tulee todennäköisesti tänään Monte Carlon rallin menestynein kuljettaja. Kukaan muu ei ole ralliautoilun historiassa pystynyt valloittamaan vaikeaa Montea viittä kertaa. Neljästi siihen ovat kyenneet Tommi Mäkinen, Walter Röhrl ja Sandro Munari. Loebilla olisi sunnuntaina kasassa kuusi voittoa, jos häntä ei olisi rangaistu kahden minuutin aikasakolla vuonna 2002. Loebin Citroenissa todettiin tuolloin väärät renkaiden venttiilit ja laittomuudesta mätkäisty aikasakko pudotti hänet kilpailussa toiseksi Mäkisen taakse.

Loebin hallinnasta saatiin oiva osoitus kaksi vuotta sitten. Hän ajoi ulos perjantaina, mutta jatkoi kilpailua superrallisäännön turvin viiden mimuutin aikasakon rasittamana. Siitä huolimatta hän nousi kilpailussa toiseksi. Loebia ei pudota Monte Carlon rallin valtaistuimelta kuin ulosajo tai auton tekninen vika.

Harvassa ovat suomalaiset kuljettajat, jotka ovat pystyneet ajamaan toiseksi Monte Carlon erikoiskokeilla. Hirvosen sijoitusta himmentää hieman yli kahdeksi minuutiksi venähtänyt aikaero. Tänään se näyttää rumalta, mutta muutaman kuukauden kuluttua sitä ei muista enää juuri kukaan. Tärkeintä on sijoitus ja sen tuomat kahdeksan MM-pistettä.

Vaikka Loeb hallitsee Monte Carlon asvalttiteitä miten tahtoo, hän saa voitostaan vain kaksi pistettä enemmän kuin Hirvonen. Kuljettajien MM-tilanteen kannalta puntit voivat olla tasan jo kahden viikon kuluttua, kun Ruotsin MM-rallin voittajaa juhlitaan Karlstadin torilla. Toivottavasti juhlinnan kohteena on vuorostaan Hirvonen.

Monte Carlon rallin onnistujia ovat tänä vuonna Loebin ja Hirvosen ohella kolmannesta paikasta vielä sunnuntaina taistelevat Chris Atkinson ja Francois Duval. Atkinson peittoaa jälleen tallikaverinsa Petter Solbergin Montessa. Viime vuonna Atkinson löi Solbergin 44 sekunnilla ja tänä vuonna aikaero on kasvanut jo yli minuutiksi. Atkinson lisää painetta Solbergille, jonka asema Subarun ykköskuljettajana on uhattuna.

Jos Duval sijoittuu Montessa neljän parhaimman sakkiin, napsahtaa hänen kalenteriin 2-3 työtehtävää lisää. Sponsorit rahoittavat hänelle mieluusti Stobartin Fordin Saksan, Espanjan ja Korsikan asvalttiralleihin.

Monte Carlon ralli on perinteisesti avannut rallikauden. Ensi vuonna tilanne on toinen, kun kiertojärjestelmän mukaan Monte Carlon ja Ruotsin rallit ovat poissa MM-kalenterista. Rallikausi 2009 alkaa Irlannin rallilla, joten voi olla, että Loeb ei ensi vuonna johda kuljettajien MM-sarjaa ensimmäisen osakilpailun jälkeen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.