Lomaparatiisissa palellaan talvella

Kataloniassa kuoli marraskuisessa tulipalossa 81-vuotias yksin asunut nainen, Rosa. Onnettomuus oli sikäli erikoinen, että se olisi ollut helposti vältettävissä.

Reusin kaupungissa asuneella naisella ei ollut varaa maksaa sen paremmin vuokraa kuin laskujakaan, joten sähköyhtiö katkaisi häneltä toimitukset syyskuussa. Talven ensimmäisten kylmien päivien jälkeen tilanne johti lopulta siihen, että eläkeläisen valaistukseen ja lämmitykseen käyttämät kynttilät sytyttivät patjan palamaan kohtalokkain seurauksin.

Energianjakelun katkaisu on Espanjassa melko yleinen toimenpide, sillä vuosittain valot pimenevät jopa 1,4 miljoonalta. Sillä on kuitenkin hintansa. Tänä vuonna jopa 100 ihmistä on menehtynyt onnettomuuksissa asunnoissa, joista on katkaistu sähkö, kaasu tai molemmat. Eniten uhreja vaativat tulipalot, kun asuntoja lämmitetään tai valaistaan kotikonsteilla.

Taustalla on laajempi, energiaköyhyydeksi nimetty ilmiö. Se tarkoittaa sitä, että kotitaloudella ei ole varaa pitää yllä riittävää lämpötilaa tai maksaa energialaskuja.

Energiaköyhyyden arvellaan koskettavan Espanjassa jopa viittä miljoonaa ihmistä. Se tarkoittaa noin 1,8 miljoonaa kotitaloutta, lähes kymmenesosaa kaikista. Lämmityksen puutteista aiheutuviin sairauksiin arvellaan vuosittain kuolevan ennenaikaisesti jopa 7 000 ihmistä. Energiaköyhien perheiden määrä on jopa kaksinkertaistunut lamaa edeltäneestä tasosta.

Korkea työttömyys ja energian hinnan nopea kallistuminen ovat pahentaneet tilannetta. Sähkö ja Espanjassa hyvin yleisesti käytetty maakaasu ovat kallistuneet vuodesta 2008 lähtien jopa 60–70 prosenttia, kun kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat samaan aikaan supistuneet.

Espanja on suuri maa, mutta sähköntuotanto ja jakelu ovat siellä muutaman suuren yrityksen hallussa. Periaatteessa kuluttajien energiamarkkina on eurooppalaiseen tapaan avoin kilpailulle, mutta todellisuudessa näin ei ole. Laskujen kilpailuttamisella ei ole käytännössä mitään merkitystä.

Pienituloiset tai suurperheet voivat saada 25 prosentin alennuksen energialaskuista. Alennus koskee sähköä, kaasua ja vettä, mutta maksukyvyttömyydeltä sekään ei suojaa.

On ironista, että juuri lämmityksen puute on suuri ongelma lomaparatiisiksi mielletyssä maassa, jossa on Euroopan leudoin ilmasto. Mutta elämä ilman energiaa on kovaa, vaikka palmut huojuvat ja Välimeri siintää ikkunasta.

Talvisin lämpötila voi espanjalaissa, yleensä kevyesti eristetyissä ja yksinkertaisilla ikkunoilla varustetuissa asunnoissa laskea jopa lähelle nollaa. Ilman toimivaa lämmitystä asuntoihin tulee helposti myös kosteusongelmia ja hometta. Kesällä ilmastoinnin puute tekee asunnoista kuumia.

Rosan tapaus oli vain yksi monien joukossa, mutta se sai poikkeuksellisen paljon julkisuutta, sillä siitä saattaa koitua seurauksia sähköyhtiölle.

Yhtiölle on vaadittu jopa miljoonan euron sakkoa, koska Katalonian lainsäädännön mukaan yhtiön olisi pitänyt ilmoittaa viranomaisille toimitusten katkaisusta. Tänä vuonna käyttöön otetun, Espanjassa vielä harvinaisen menettelyn mukaan paikalliset sosiaalityöntekijät tutkivat ilmoituksen saatuaan asian ja hoitavat tarvittaessa rästiin jääneet laskut.

Tällä kertaa menettely ei syystä tai toisesta toiminut, eikä sähköyhtiön ilmoitusta kuulunut. Nyt osapuolet syyttelevät toisiaan.Perimmäinen ongelma Espanjassa on se, että valtakunnan tasolla ei ole yhtäläistä politiikkaa äärimmäisen köyhyyden torjumiseksi. Sosiaaliturva on kaupunkien ja kuntien vastuulla, ja sen taso vaihtelee paikkakunnittain.

Rosan tapaus toi energiaköyhyysasian Espanjan uuden vähemmistöhallituksen pöydälle. Edellinen konservatiivihallitus ei tehnyt energia-asiassa aloitteita. Itse asiassa se torjui kaikki opposition ja paikallishallintojen tekemät aloitteet. Kataloniassa laaditun energialain se vei perustuslakituomioistuimeen, jossa se kumottiin.

Jotakin on muuttunut muutaman vuoden aikana, sillä sähköyhtiöt suhtautuvat nyt energiaköyhyyteen entistä ymmärtäväisemmin. Nähtäväksi jää, mihin se riittää.

Kirjoittaja on Espanjassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.