Loppuvuosi näyttää hyvältä

Tällä hetkellä näyttää siltä, että osakemarkkinoiden vahvuus jatkuu loppuvuoden ajan. Euroopassa keskuspankki laski yllättäen ohjauskorkoaan, mikä pitää sijoittajat tyytyväisinä. Koronlasku heikentää euroa vientiyhtiöiden mieliksi. Yhdysvalloissa keskustelu elvytyksen tarpeellisuudesta velloo, mutta talouden pönkittäminen jatkuu. Yritysten tuloskunto säilyy vahvana ja osakkeita syksyn aikana vieroksuneet tahot ovat ostoksilla haluten näyttää osakepainojensa olevan korkealla vuoden lopussa.

Tuloskausi on sujunut melko odotetusti. Monien toivomia lisäosinkoja ei Konetta lukuun ottamatta ole jaossa, mutta keväällä on taas hyvää osinkovirtaa tiedossa. Älä luota perinteisten osinkoyhtiöiden maksuhaluun, jos yhtiön tuloskunto ja kassavirta ovat heikentyneet. Sanoma lienee tästä julmin esimerkki.

Caverionin osake on kiivennyt silmitöntä tahtia. Heinäkuun alussa, pian listautumisen jälkeen, osaketta sai kesäpörssistä alle neljän euron. Syksyä kohti osake kiipesi tasaisesti, kunnes osavuosikatsauksen jälkeen tahti on hurjistunut entisestään ja kurssi pomppasi seitsemän euron yläpuolelle. Tämä on melkoinen loikka yhtiölle, jolle on povattu matalaa kasvua ja vaimeaa, joskin tasaista tuloskehitystä.

Yleensä vahvan nousun taustalla on joko lyhyeksi myyjien takaisinostot tai spekulaatiot mahdollisesta yritysvaltauksesta. Caverionin kohdalla en ole nähnyt viitteitä kummastakaan. Sen sijaan jo YIT:n kainalossa sen piti saada toimintaansa tehostettua, mutta marginaalien kohenemisen viipyily hermostutti sijoittajia. Nyt se näyttää vihdoin toteutuvan. Tulosparannus oli erityisen voimakasta Ruotsissa, missä se oli alkuvuoden aikana pakkasella. Lisäksi Caverion on ilmoittanut lähes päivittäin merkittävistä palvelusopimuksista.

Vieläkö osakkeella on nousuvaraa? Eipä juuri, jos katsoo osakeanalyytikoiden tavoitehintoja. Niitä on nostettu rajusti tulosjulkistuksen jälkeen seitsemän puolen – kahdeksan euron tuntumaan. Toisaalta, eipä olisi ensimmäinen kerta, kun tavoitehintoja nostetaan sitä mukaa, kun osakekurssi nousee.

Raision osake on sekin ollut vahvassa nosteessa. Yhtiön kaikkien aikojen paras kvartaalitulos oli sijoittajien mieleen, vaikka vahvaa tulosta osattiin odottaa. Maidontuotannon tehostaja Benemilk on lupaus, jonka on todettu myös lisäävän maidon rasva- ja valkuaispitoisuuksia. Sen tuottopotentiaali on valtava, mutta hanke on vielä alkutaipaleellaan eikä näyttöä sen tuloksentekokyvystä ole. Benemilkin arvioidaan muodostavan jopa viidenneksen yhtiön osakekurssista.

Sammon tulos oli erittäin vahva, mutta ehkä rahtusen odotuksia pehmeämpi. Sen osake laski selvästi tulosjulkistuksen jälkeen, minkä arvioitiin johtuneen säästä. Brittiläinen vakuutusyhtiö RSA nimittäin antoi tulosvaroituksen, koska lokakuun myrskytuhot Pohjois-Euroopassa ovat heikentäneet yhtiön kannattavuutta. Sammon tulospäivänä Suomessakin myrskysi ja sähköjä katkeili, joten joku älypää veti johtopäätöksensä myyden osakkeita innokkaasti.

Kirjoittaja toimii sijoittamisen kouluttajana OP-ryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.