Lukuisilla jalkapallofaneilla kauas pelkkä menolippu on...

Ammattilaisia on vaikea saada lavalle ja amatöörejä sieltä pois.

Pitäisiköhän teesiä soveltaa myös näissä EM-kisoissa. Täällä Salzburgissa on lukuisia jalkapallofaneja, jotka ovat tulleet paikalle pelkällä menolipulla. Etenkin ruotsalaisilla faneilla on sellainen mentaliteetti, että ollaan niin pitkään kuin menestys vaatii.

Mikäs siinä, jos on varaa lomailla kustannuksista välittämättä. Ruotsalaiset fanit eivät kuitenkaan ole rikkaita. He ovat vain päättäneet muutamia vuosia sitten säästää kisoja varten. Suomessahan homma ei onnistu, kun joukkueemme ei tunnu pääsevän kisoihin millään ilveellä. Rahat ovat säästyneet.

Kisakaupungeissa olen törmännyt ainoastaan harvoihin suomalaisiin. He ovat täällä jalkapallon takia, nauttimassa hyvistä peleistä.

Suomalaisten puheet kisajoukkueista ovat vähissä, ennemminkin muistellaan takavuosien turnauksia.

Törmäsinpä kuitenkin Salzburgissa kaksikkoon, joka oli päättänyt olla kisoissa mukana, kun Suomi on ensimmäisen kerran arvokisojen lopputurnauksessa.

Paikalla olivat, mutta Suomi puuttui. No, herrat olivat Argentiinassa, kun Suomen maajoukkue pelasi alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruudesta. Vuosia sitten tehty lupaus siis toteutui. Nämä ovat kunnioitusta herättäviä kavereita. Pekka ja Jussi ovat olleet vuodesta 1990 lähtien aina paikalla, kun tapahtuu.

Minkä ihmeen takia ihmiset jaksavat vuodesta toiseen viihtyä jalkapallon arvokisojen atmösfäärissä? Täällähän on taaskin vallalla kovan kännäämisen taktiikka, kun omaa joukkuetta ei voi selkeästikään kannattaa selvin päin. Ei siinä sinällään mitään pahaa ole, että ottaa muutaman kisajuoman, mutta eiköhän suurin nautinto häviä, jos ei ole täysin selvillä kuka teki voittomaalin tai ratkaisevan mokan.

Nyt pelataan maailman parasta jalkapalloa, joten ei kai muulla ole mitään väliä.

Myös entinen maajoukkueemme päävalmentaja Roy Hodgson on paikalla. Mitä lie herra vakoilee, kun kisoissa ei ole brittejä tai Suomen maajoukkuetta.

Herra Hodgson toi uskottavuutta Suomi-futikseen, mutta ei lopulta muuta. Suomi ei ole taaskaan ole kisoissa, vaikka läheltä piti.

On siinä kuitenkin iso ero päästä kisoihin tai jäädä niukasti rannalle.

Suomi ei ole jalkapallomaa, ainakaan vielä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.