Lumen vaara ja juhlien jälkeen

Mies kuoli katolta pudonneen lumen alle Helsingin Hakaniemessä. Ikävä tapaus pakottaa miettimään talven ja nyky-yhteiskunnan yhteensopimattomuutta.

Vielä vuosikymmen sitten nauroimme, kun lumisateet sotkivat liikenteen maailmalla. Nyt lumessa myöhästelevät junat ovat uutisia myös meillä. Ja katujen lumivallit Helsingissä ovat yhtä suuri ongelma kuin New Yorkissa.

Kaupungistunut yhteiskunta on etääntynyt luonnosta, vaikka asenteissa olemmekin nyt "vihreämpiä" kuin koskaan aikaisemmin.

PRESIDENTTI Tarja Halonen korosti Keskisuomalaisen 140-juhlissa suvaitsevaisuuden ja moniarvoisuuden merkitystä. Presidentin puhe oli napakka ja monipuolinen.

Presidentti kritisoi voimakkaasti - ja aiheellisesti - henkilöihin kohdistuvan kielenkäytön koventumista yhteiskunnassa.

Hän tähdensi, että esimerkiksi nettipalstakirjoituksissa pitäisi muistaa laki ja moraali. Nyt näin ei aina ole. Kirjoittajat herjaavat ehkä ymmärtämättä, että he syyllistyvät rikokseen.

Presidentti oli huolissaan yhteiskunnallisen asenneilmapiirin koventumisesta. Suhtautuminen vähemmistöihin, kieliryhmät mukaanlukien, on muuttumassa. Halosen mukaan esimerkit Euroopasta osoittavat, että tilanteeseen on puututtava viisaasti ja ajoissa.

Samaan aikaan presidentti muistutti moneen kertaan, että demokraattisessa yhteiskunnassa on osattava sietää erilaisia mielipiteitä. Niitä on voitava tuoda esille ja tähän tarvitaan mediaa. Silti presidentti kritisoi aiheesta mediaa.

"JOSKUS ammattitoimittajillekin jää skuupinmetsästyksessä jäljelle vain aito uutisankka. Mutta välittääkö siitäkään oikeasti moni, kun niskassa on koko ajan kiihtyvä kiire olla uutisen ensimmäinen julkaisija."

Halosen sanat kertovat paljon. Reaaliaikainen uutismaailma on muuttanut toimitustyötä. Kun WTC-tornien romahduksesta ja tai tsunamista löytyi ensiksi tietoa netin keskustelupalstoilta, ammattijournalistit ajautuivat sekuntipeliin.

Tietojen tarkistamiseen ja lähteiden monipuolisuuteen ei enää ollut aikaa. Tieto - vaikkakin väärä - on reaaliaikaisuuden takia mennyt oikean tiedon edelle.

Netistä löytyy nopeasti oikeaa ja väärää tietoa. Mutta kuka pystyy ne erottamaan toisistaan?

Sanomalehtien paperisten ja sähköisten versioiden ydinvahvuus on luotettavuus. Ammattitoimittajan pitää pystyä pudottamaan ainakin selvästi virheelliset tiedot pois sivuilta.

Halosen puhe oli vahva media- ja yhteiskuntapoliittinen kannanotto. Hän pohti median ja maailman muutosta monipuolisesti ja ennusti myös tulevaisuutta.

"Olen varma, että vähitellen nousevista talouksista tulee myös nousevia mediamahteja. Se on itse asiassa jopa tasa-arvoista. Toivottavasti myös demokratia kasvaa."

Sitä kannattaa toivoa, sillä vapaa media ja demokratia ovat pareja. Muissa yhteiskuntajärjestelmissä media on vallanpitäjien käsikassara.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.