Lumiukon tekijä vihaa joulua

Englantilainen kirjailija-kuvittaja Raymond Briggs, 82, teki vuonna 1978 yhden maailman tunnetuimmista lastenkirjoista.

Briggsin kirjassa ei ole yhtään sanaa, eivätkä sen tapahtumat liity jouluun. Silti kirjan pohjalta tehdystä Lumiukko-elokuvasta tuli joulun symboli.

Suomessa Lumiukko on esitetty jouluaattoisin vuodesta 1992, ja tuhannet suomalaiset katsovat ohjelman taas tänään. Britanniassa perinne on vielä pidempi, sillä aaton Lumiukko on nähty televisiossa yhtä joulua lukuun ottamatta aina vuoden 1982 jälkeen.

Briggs on haastattelujen perusteella omalaatuinen lastenkirjailija. Hän vihaa joulua ja hermostuu, kun häntä kutsutaan Lumiukon menestyksen takia mediassa ”Joulun kuninkaaksi”.

Briggsin mielestä Lumiukon tv-versio on korni, koska joulu on lisätty ohjelmaan vain mainostajien kosiskelemiseksi. Kaupallisuuden lisäksi Briggs on kritisoinut jouluun liittyvää perhe-elämän ylistystä, koska se voi ahdistaa yksinäisiä.

Briggsin suhde lapsiin on välttelevä. Hän kieltäytyy esiintymästä lastenkirjatapahtumissa, koska kokee itsensä epävarmaksi lasten seurassa. Ja vaikka Briggs on yksi maailman menestyneimmistä lastenkirjailijoista, hän väittää, että ei oikeastaan kirjoita lapsille.

”Kirjoitan siitä, mistä haluan. Kirjat eivät ole ohjuksia, niitä ei kohdisteta mihinkään”, Briggs kommentoi brittilehti Guardianille.

Näkemys selittää osittain myös Lumiukon suosiota. Aika moni ohjelman katsojista taitaa olla tänäänkin täysi-ikäisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.