Luoladraama on oppitunti medialle

Ainakin 41 kiinalaista kuoli Thaimaan turistilaivaonnettomuudessa. Japanissa tulvat ja maavyöryt ovat vaatineet jo 85 kuolonuhria. Bangladeshissa monsuunisateiden maanvyöryt uhkaavat satojatuhansia ihmisiä.

Kansainvälisessä mediassa New York Timesista ja BBC:stä Al Jazeeraan pääuutinen on kuitenkin selvä: 12 pojan ja heidän valmentajansa pelastusoperaatio thaimaalaisesta luolasta.

Luvut ovat harhaanjohtavia, sillä luolatapaus on tietenkin loukussa olevia laajempi. Uutisen keskiössä on toki poikien ja nuoren valmentajan selviytyminen, mutta maailmanlaajuisen uutistapahtuman tapauksesta tekee myös kansainvälinen vapaaehtoisjoukko.

Thaimaalaisten viranomaisten mukaan pelastusoperaatiossa on ollut mukana jopa kaksituhatta ihmistä.

Operaatioon osallistuvista 90 sukeltajasta 50 on ulkomaalaisia. Naapurimaiden ohella apua tuli Pohjois-Euroopasta asti.

Uhrien selviytymisen ohella koko maailman ihmisiä kiinnostaa se, miten kansainvälinen pelastusorganisaatio ratkaisee ennennäkemättömän haasteen.

Uutisia ei myöskään arvoteta pelkillä luvuilla. Thaimaan luolatapaus on tarjonnut jatkuvasti päivittyvän ja selkeästi piirtyvän draaman. Yhtä jännittävää tilanteen kehittymistä saa hakea elokuvista – vaikkapa vuonna 2013 valmistuneesta elokuvasta The 33, joka kertoo loukkuun jääneiden chileläisten kaivosmiesten tositarinan.

Yksi vuonna 2010 loukkuun jääneistä chileläisistä miehistä onkin kommentoinut Thaimaan ­poikien ahdinkoa.

– Heidän ei pitäisi hävetä pelkäämistä. Mekin olimme peloissamme ja itkimme, lausui Omar Reygadas uutistoimisto AP:lle – ja pojille.

Suuret tunteet sekä huoli lapsista ovat universaaleja, minkä vuoksi Thaimaan luolatapaus saa palstatilaa muilta uutisilta.

Vetävän draaman ohella luolatapaus tarjoaa kuitenkin medialle myös tilaisuuden tarkastella toimintaansa.

Mikä Aasian tapahtumista on median raportoinnin mukaan tietämisen arvoista?

Näyttävät, tapausta selkeyttävät grafiikat ja tilanteen tiivis seuranta ovat ansioita, jotka valtaosa medioista jakaa. Vähemmälle on kuitenkin jäänyt tapahtumien asettaminen laajempaan kokonaisuuteen: luolapelastustyötä vaikeuttavat sateet piinaavat muutakin Aasiaa ja valtavia ihmismääriä.

Japanissa tulvia ja maavyöryjä aiheuttaneiden sateiden todetaan olevan ennenäkemättömiä. Bangladeshissa taas ponnistellaan, jotta tulevat monsuunisateet eivät veisi satojentuhansien pakolaisleirillä elävien asumuksia ja pahimmillaan henkeä. Puolet leirin asukkaista on lapsia.

Luoladraaman viimeiset käänteet löytyvät joka mediasta, mutta tietoa siitä, miten Aasian tapahtumiin johtanut sää on vuosien saatossa muuttunut, on vaikeampi löytää. Ilmastonmuutoksen on kuitenkin jo pitkään tiedetty lisäävän sään ääri-ilmiöitä ja nostavan merenpintaa.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman saksalaisen ensihoitaja-palomies Nick Vollmarin sanat tiivistävät tapauksesta jotain olennaista:

– Jos täällä nähtyä globaalia yhteistyötä tehtäisiin kaikilla aloilla, lähes kaikki ongelmamme saataisiin ratkaistua.

Thaimaan tapauksessa nähdyn mediahuomion ja yhteistyön soisi leviävän myös suurempiin globaaleihin kokonaisuuksiin sekä ongelmiin. Ehkä muillekin, vaikeammin pureskeltaville uutisille ja ilmiöille täytyy löytää kasvot ja draaman kaari.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .