Luomuhiihtäjä, raju rocktähti ja Eremenko

Luin viime viikolla Kalevasta mielenkiintoisen haastattelun. Entinen hiihtäjä Teemu Kattilakoski pohti kysyttäessä, olisiko hän lähtenyt mukaan dopingseikkailuihin, jos joku olisi uskotellut, että hänestä tulee epon ja muiden aineiden avulla maailman paras hiihtäjä.

– Pahoin pelkään, että putkessa jossa olin, olisin todennäköisesti ollut siinä samassa jengissä. En voi missään nimessä sanoa, etten olisi koskaan lähtenyt siihen touhuun matkaan, kuului Kattilakosken rehellisyydessään hätkähdyttävä lausunto.

Lahden MM-kisoissa 2001 nuorena poikana mukana ollut Kattilakoski tarkoitti putkella hiihtokuplaa, jossa hän koki eläneensä. Kattilakoski tyytyi pysymään hyvänä kansainvälisen tason luomuhiihtäjänä, mutta myönsi, että toinenkin vaihtoehto olisi ollut mahdollinen. Oikean ja väärän ero helposti hälvenee, etenkin, kun tuolloin hyvin tiedettiin, että dopingin käyttö oli yleistä. Hyväksyttävää se ei huijaamisesta tee, mutta kenties ymmärrettävää.

Tällä hetkellä Suomen viime vuosien paras jalkapalloilija odottaa, että hänen tuomiostaan tulee julkinen. Joidenkin huhujen mukaan Roman Eremenko on jäänyt kiinni dopingtestissä ja saamassa kahden vuoden pelikiellon.

Luin äskettäin Marko Lempisen kirjoittaman rajun elämäkerran jääkiekkoilija Marko Jantusesta. Jantunen oli huippulahjakkuus, josta olisi voinut tulla ykköskastin supertähti.

Ei tullut. Jantunen eli nuoresta asti kuin rocktähti. Ja sairastui samaan tautiin kuin monet musiikkimaailman superstarat. Päihderiippuvuuteen. Ensin alkoholia, sitten huumeita tuhon partaalle asti.

Jantunen ei antanut amfetamiinikoukussaan koskaan positiivista dopingnäytettä. Muita ongelmia sen sijaan riitti. Henki sentään säilyi. Juuri ja juuri.

Jantusen kierre lienee aika tavallinen päihderiippuvaiselle. Viattomista kokeilusta lähti käyntiin pysäyttämätön oravanpyörä. Hyväksyttäväksi se ei huumeiden käyttöä tee. Jossain määrin ymmärrettäväksi kyllä.

Niin. Roman Eremenko. Joidenkin huhujen mukaan on paljastunut, että Eremenko on käyttänyt kokaiinia, toiminut jopa aineiden välittäjänä. Ja olisi siksi saamassa kahden vuoden pelikiellon.

Roman Eremenkon tapaus alkaa olla erikoinen mysteeri. Tapausta on vatvottu jo yli kuukausi, päätöstä on siirretty ja jokainen lisäpäivä on tuonut lisää vettä huhumyllyyn. Venäjän urheiluministeri Vitali Mutkon omituisen lausunnon mukaan tapaus ei liity edes urheiluun.

Epäillään Eremenkoa mistä tahansa, on syytä muistaa, että Eremenko on jalkapallon ongelmakentässä vain pisara meressä. Lajissa liikkuvat valtavat rahat, huippujen pelimäärät ovat jo järjettömän suuret ja dopingtestaaminen yhä melko olematonta. Yhtälön laskeminen on helppoa.

Jos Eremenko todetaan syylliseksi ja hän saa kahden vuoden pelikiellon, jotenkin toivon, että Suomessa häntä ei kuljetettaisi kovin tylysti kölin ali. Urheilun ja rocktähteyden kuplassa kulkevat ovat aina syyllisyydestään huolimatta jossain määrin myös uhreja. Urheilun säännöstön tai lain rikkomista ei tarvitse hyväksyä, mutta ymmärrystä ihmisten virheille soisi löytyvän.

Sitä paitsi, kahden vuoden rangaistus olisi 29-vuotiaalle jalkapalloilijalle kohtalaisen kova.

Melko todennäköisesti se päättäisi Eremenkon uran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.