Luottamus löytyi, mutta viekö se maaliin?

Onneksi olkoon, Juha Sipilä! Olet todella taitava taivuttelija.

Keskustalainen pääministeri vieraili torstaiaamuna Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallituksessa ja sai käännettyä sen enemmistön luottamaan maan hallitukseen ainakin jossain määrin. Pamilaiset päättivät lähteä jatkoneuvotteluihin tiukoilla vaatimuksilla yli kuuden tunnin harkinnan jälkeen.

Tempulle on syytä nostaa hattua, sillä vielä toissa viikolla samat ihmiset hylkäsivät kilpailukykysopimukseksi ristityn yhteiskuntasopimuksen äänin 11–5. Perusteena oli, että kaupan kassoja, Alkon myyjiä, vartijoita ja muita palvelualojen työntekijöitä edustavat Pamin päättäjät eivät luottaneet riittävästi hallitukseen ja työnantajien haluun työllistää. Nyt päätös pyörrettiin samoin numeroin ja kortit katsotaan loppuun asti.

Vaikka PAM otti askeleen taakse ja taipui kovassa paineessa, niin kilpailukykysopimus ei ole vielä lähelläkään maalia. Neuvottelut liittojen välillä alkavat kovalla kiireellä. Alkukesällä sitten tiedetään, kuinka moni liitto on todella valmis allekirjoittamaan sopimuksen ja kuinka moni Suomen reilusta kahdesta miljoonasta palkansaajasta osallistuu talkoisiin.

Nyt ei puhuta pikkurahoista, sillä kyse on noin kolmen miljardin euron tulonsiirrosta palkansaajilta yrityksille ja muille työnantajille. Ne hyötyvät lisäksi kymmeniä miljoonia euroja palkkojen pysymisestä ennallaan koko ensi vuoden.

Koko kilpailukykysopimuksen henki on, että palkansaajat tinkivät ostovoimastaan ja pidentävät työaikaansa, jotta vienti lähtisi vetämään, yritykset investoisivat ja maahan saataisiin uusia työpaikkoja. Ekonomistit ovat arvioineet työpaikkoja syntyvän 35 000–45 000.

Yritysjohtajat ovat olleet toistaiseksi turhan hiljaa suunnitelmistaan. Nyt olisi korkea aika kuulla viestiä yritystasolta. Ilosanomaa siitä, kuinka kilpailukykysopimus rohkaisee investoimaan ja palkkaamaan uusia tekijöitä, mieluusti vielä tänä vuonna.

Tuollaiset lausunnot lisäisivät varmasti vielä epäilevällä kannalla olevien ammattiyhdistyspäättäjien halua näyttää loppupeleissä vihreää valoa sopimukselle.

Jos yritykset taas jatkavat hiljaiseloaan, niin moni miettii mielessään, että liian monen firman saama taloudellinen hyöty valuu suoraan voittoihin vain kasvattamaan jo ennestään muhkeita osinkopotteja.

Siitäkin on nimittäin kokemusta. Kolme vuotta sitten silloinen hallitus päätti laskea yhteisöveroa oikein kunnolla – 20 prosenttiin, alle Ruotsin tason. Eduskunnalle kerrottiin kyseessä olevan kädenojennus yrityksille.

Tuolloinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ilmoitti, että hallitus uskoo uudistuksen synnyttävän sellaisen ilmapiirin, että yritykset haluavat kasvaa ja ennen kaikkea luoda uusia työpaikkoja. Kuuluisien ”dynaamisten vaikutusten” uskottiin tuovan takaisin puolet 900 miljoonan euron veromenetyksistä.

Todellisuudessa vaikutukset jäivät unelmahötöksi. Toivottavasti sama kuvio ei toistu ja nyt työpaikkoja syntyy ihan oikeasti. Jos ei synny, luottamus Sipilän hallitukseen käy todella vähiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.