Luvassa on avaruusromua koko Maahan

Monet ihmiset ympäröivät itsensä tarpeettomalla roinalla. Sama on viime vuosina tapahtunut maapallolle. Maata kiertää parikymmentä tuhatta erikokoista avaruusromun kappaletta, jotka muodostavat yhdessä jonkinlaisen vanhentuneen avaruusteknologian postimyyntiluettelon.

VARASTON ylähyllylle tungetun roinan tapaan myös avaruusromu on jatkuvassa vaarassa tippua ihmisten niskaan. Vanhoista maljakoista pääsee yleensä kätevästi eroon viemällä ne myyntiin kirpputorille, mutta tällä hetkellä tiedossa olevalla eliövalikoimalla ei ole vielä mahdollista laittaa pystyyn avaruuskirpparia.

MAAILMAA KIERTÄÄ tällä hetkellä myös useita esityksiä, joissa tanssijat matkivat Michael Jacksonin maneereja hänen hittimusiikkinsa tahtiin. Jacko oli aikanaan myös huomattava tarpeettoman roinan kerääjä. Hän hankki Neverland-kartanonsa koristeeksi mm. ihmisen kokoisen Repe Sorsa -patsaan.

MAAILMAN korkein vuori on jatkossa jätevuori, mikäli Mount Everestille kapuavien retkikuntien jälkeensä jättämä roskamäärä kasvaa nykyistä tahtia. Tulevaisuuden arkeologeilla on pähkäilemistä siinä, millaisia sekopäitä oikein olivat ne maapalloa kansoittaneet tyypit, jotka nousivat hirmuisella vaivalla läpi hyisen tuiskun ja happivajeen maailman korkeimmalle paikalle vain jättääkseen sinne puolityhjän tuubin hammastahnaa ja muovisen vesipullon.

SAASTEET voivat tulla vastaan myös arkisemmissa tilanteissa. Kuusi Harvardin yliopiston tutkijaa sai taannoin myrkytyksen kahvista, jota he joivat työpaikallaan. Asian selitys oli tutkijoiden kannalta nolo, sillä he olivat kemistejä, jotka olivat epähuomiossa lorauttaneet keitinveden sekaan myrkyllistä kemikaalia.

ETELÄ-KOREASSA geenien kopioimista tutkinut tiedemies tuomittiin viime viikolla neljäksi vuodeksi vankeuteen sen jälkeen, kun hänen oli todistettu käyttäneen osan hankkeen tutkimusrahoista uuden pikaveneen ostamiseen. Oikeus suhtautui myös epäillen miehen vakuutteluihin siitä, että hänen tutkimuksensa ei kaikesta huolimatta ole varastettu geenipankista. On vaikea uskoa, että geenien monistamisessa onnistuisi henkilö, joka ei osaa kopioida rakenteeltaan huomattavasti yksinkertaisempia asioita kuten esimerkiksi rahaa.

POHJOISKOREALAINEN propagandakoneisto on ottanut asiasta kaiken irti. Heidän ämyrinsä ovat toitottaneet jo päiviä rajan yli viestiä, jonka mukaan moinen episodi olisi Pohjois-Koreassa mahdottomuus. Heillä kun ei ole geeniteknologiaa eikä rahaa.

JOUKKO amerikkalaisrokkareita on lähettänyt Yhdysvaltain armeijalle tiedustelun siitä, onko heidän musiikkiaan soitettu Guantanamon vankileirin asukeille. Artistille kun on monessakin mielessä ongelmallista, mikäli hänen tuotantoaan käytetään jossakin päin maailmaa kidutusmuotona. Tuolloinhan Guantanamon leirin sulkemista vaativan muusikon tulisi ihmisoikeuksien nimissä lopettaa keikkailu ja levyttäminen.

Kirjoittaja on toimittaja, politiikan tutkija ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.