MM-Päitsi ei kierrä Päijännettä

Päijänteen ympäriajo on yksi maailman vanhimmista moottoripyöräkilpailuista. Raastava endurokilpailu ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1927. Ensi maaliskuussa kilpailu järjestetään 82. kerran. Sotien takia kilpailu jäi ajamatta vuosina 1940–48.

Suomen moottoriliitto ja kilpailun järjestelyistä vastaava Helsingin Moottorikerho päättivät anoa Päitsille MM-arvoa Suomen 100 vuoden itsenäisyyden kunniaksi ja Kansainvälinen moottoriliitto sen myönsikin 15. heinäkuuta 2016. Päitsi avaa enduron MM-sarjan 25. – 26. maaliskuuta 2017.

MM-arvo on hieno arvostuksen osoitus legendaariselle kilpailulle ja sen tekijöille. Mutta MM-sarjan formaatti asettaa osakilpailulle myös rajoitteita.

MM-osakilpailun lähtö, maali ja yötauko on oltava samassa paikassa. Koska Päijänne on 120 kilometriä pitkä järvi, niin sitä ei pysty kiertämään alle kymmenessä tunnissa, jos matkalla pitäisi ajaa vielä muutama maastokoekin.

Viime vuonna Päitsi starttasi Lahdesta. Kymmenen tunnin ja kymmenen maastokokeen jälkeen kilpailun kärkikuljettajat saapuivat Jyväskylän Lutakkoon, jossa oli huolto ja yötauko. Mutta tämä ei sovi MM-sarjan formaattiin, sillä kymmenen tunnin jälkeen kisapäivä pitäisi päättyä sinne mistä se alkoikin.

Niinpä Päitsin järjestäjillä on ongelma. Päijänteen ympäriajoa ei voida ensi vuonna ulottaa Jyväskylään asti, vaan Korpilahdelta on oikaistava Kärkistensalmen sillan kautta Joutsaan. Juhlavuoden Päitsissä ei siis kierretä Päijännettä.

Päijänteen ympäriajon keskuspaikkaa ei olla vielä julkistettu, mutta se on todennäköisesti Vierumäki. Viime vuonna Päitsi ulottui Sipooseen saakka, mutta MM-Päitsi tuskin käy Mäntsälää etelämpänä.

Päijänteen ympäriajo on perinteisesti ollut avoin kilpailu, jossa niin enduron MM-sarjaa kiertävät huippukuljettajat kuin enduroa harrastavat kahvanvääntäjät ovat kokeneet Suomen alkukevään ihanuuden lumiränneineen ja mutakylpyineen. MM-Päitsissä on mukana kansalliset luokat ja veteraaniluokka, mutta kaikki halukkaat harrastajat eivät välttämättä mahdu ensi vuonna mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.