MM-kulta, olympiakulta, Tour de Ski, maailmancup

Iivo Niskanen nousi miltei täydestä tuntemattomuudesta koko kansan tietoisuuteen, kun hän juhli yhdessä Sami Jauhojärven kanssa parisprintin olympiakultaa neljä vuotta sitten Sotshissa. Tuore alle 23-vuotiaiden maailmanmestari valittiin viimeisenä miehenä olympiajoukkueeseen, eikä kaksikon menestysmahdollisuuksia ehditty huomioida edes Suomen olympiakomitean menestysbarometrissa.

Sotshin lämmössä kuopiolaistunut vieremäläinen todisti, että hänessä on ainesta vielä suurempiin urotekoihin. Hän oli 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökisassa neljäs ja viidenkympin luistelurallissa kahdeksas.

Niskasen, nyt 26, ja hänen henkilökohtaisen valmentajansa Olli Ohtosen tapana ei ole ollut pelata varman päälle, kun tavoitteena on ollut maailman absoluuttinen huippu.

Niinpä Niskasen kaksi seuraavaa talvea eivät menneetkään putkeen. Riskiharjoittelu teki kausista sairasteluineen rikkonaisia, mutta myös hyvin tärkeitä.

Nyt urheilija ja valmentaja tiesivät, mitä pitää ja mitä ei pidä tehdä.

Täydellinen orientoituminen 15 kilometrin kilpailuun täytti Iivo Niskasen haaveet viime helmikuussa Lahden hiihtostadionilla. Maailmanmestaruus kotiyleisön edessä oli hiihtäjän unelmien täyttymys, mutta myös merkki siitä, että hän voi tavoitella jatkossa mitä tahansa.

Viime vuoden Vapun tienoilla Niskanen ja Ohtonen kuittasivat suunnitelmat, jotka tähtäsivät helmikuun 24. päivään vuonna 2018.

Lauantaina Iivo Niskasesta tuli kaksinkertainen olympiavoittaja ja ensimmäinen henkilökohtainen voittaja sitten idolinsa Mika Myllylän, joka oli paras Naganon 30 kilometrillä vuonna 1998.

Iivo Niskanen on nyt saavuttanut isot maalinsa, kaiken mitä urheilija voi saavuttaa arvokisoissa, maailmanmestaruuden ja olympiavoiton. Jatkossa niistä ei ole enää paineita, mutta urheilija-valmentajakaksikko on ehtinyt miettiä asioita pidemmällekin.

Varsinkin suomalaiset mieshiihtäjät ovat olleet yhteen kuntohuippuun kauden aikana tähtääviä tietyn matkan ja hiihtotavan spesialisteja.

Niskanen ja Ohtonen aikovat tehdä asiaan muutoksen, jolla on menestyksen jälkeen ensin varaa epäonnistuakin.

– Kun on MM- ja olympiakultaa, pitää etsiä uusia tavoitteita, sanoi Ohtonen lauantaina.

Niitä ovat menestys ja voitot niin vuodenvaihteen Tour de Skillä kuin maailmancupin kokonaiskilpailussakin.

– Tähän asti niillä kokonaiskisoilla ei ole ollut mitään merkitystä, mutta nyt tavoitteet voisi asettaa sinne.

Eritoten perinteisen hiihtotavan taitajana tunnettu Niskanen on jo tälle kaudelle parantanut luistelutekniikkaansa. Jatkossa hänen henkilökohtainen valmentajansa voi keskittyä jopa entistä paremmin vapaan hiihtotavan tekniikan hiomiseen. Ohtonen ei aio jatkaa sprinttimaajoukkueen ryhmävalmentajana, vaan aikoo keskittyä muun muassa tohtorin väitöskirjansa viimeistelyyn.

Väitöskirjan aiheena on luisteluhiihdon biomekaniikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.