Maailma risteyksessä

Kiinan heikentyvän kasvun lisäksi maailmantalouden veturin eli Yhdysvaltain talouskasvu nollaantui alkuvuonna alustavien tietojen mukaan. Ensi viikon torstaina saadaan vastaavia tietoja Euroopasta. Ne nostanevat edelleen euron hintaa suhteessa dollariin, ellei Kreikka-ongelma kärjisty tai Yhdysvaltain työllisyysluku huhtikuulta ole kovin vahva.

Yhdysvaltain keskuspankki odottaa talouden elpymisen jatkuvan maltillisena, eikä markkinoilla odoteta ohjauskoron noston alkavan lähikuukausina. Dollari halpeni sen verran että euro maksaa nyt yli 1,11 taalaa, kun se vielä jokin aika sitten oli matkalla hyvää vauhtia kohti pariteettia eli ykköstä.

Jenkkitalouden alkuvuotta heikensivät kova talvi, lakkoilu isoissa satamissa ja taalan vahvuus. Kokonaan ne eivät selitä trendikasvun hyytymistä.

Yksityinen kulutus hidastui vaikka käytettävissä olevat tulot nousivat. Myös investointitavaroiden eli koneiden, laitteiden ja ohjelmistojen toimitukset yksityissektorille ovat vähentyneet.

Viime vuonna vastaavaan aikaan Yhdysvaltain talous meni miinukselle, mutta kasvoi seuraavat puoli vuotta poikkeuksellisen vahvasti. Eurooppalaisittain verrattuna vuoden takaiseen neljännekseen Yhdysvaltain vuositason kasvuksi tulikin nyt komeat kolme prosenttia.

Euroopassa ei vastaavasta vuosikasvusta kannata edes haaveilla, mutta kasvua alkuvuosi näyttää. Huhtikuun luottamusindikaattoreiden odotukset olivat puolestaan taas hiukkasen vaisummat kautta linjan, vaikka toisin piti. Saksan ostopäällikköindeksi sen sijaan nousi ja luottamuslukemissakin kuluttajaluottamus pysyi suhteellisen vahvana.

Suomen luottamuslukemat ovat nihkeitä edelleen lukuun ottamatta kuluttajia, joiden luottamus yleistalouteen koheni vielä huhtikuussa. Hallitusneuvottelut kuitenkin käynnistyvät nyt toden teolla ja leikkauslistojen käsittely voi tuhrata kuluttajaluottamuksen nopeastikin.

Eurooppalaiseen yleislinjaan verrattuna Suomen luottamuslukemissa poikkeusta oli myös palveluiden luottamuksen heikentyminen, joka luultavasti jo heijastaa politiikan puheita.

Tällä viikolla tulee Suomessa teollisuuden kevätbarometri ja USA:ssa työllisyystieto huhtikuulta. Ensi viikolla vuorossa ovat inflaatiotilastot eri puolilta ja Euroopan kasvuluvut. Pörssiyhtiöiden tuloskausi jatkuu. Kiinan keskuspankki saattaa vuorostaan käynnistää samanlaisen rahanjakelun, mikä euroalueella on meneillään.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.