Maailman paras radioasema Peili

Ette löydä tältä sivulta juuri koskaan radioaiheisia juttuja. Se on tietoinen linjanveto, vaikka radio ei ehdottomassa boikotissa olekaan. En ole varma siitä, onko linjamme aina järkevä.

Formaattiradioiden, soittolistojen ja turhanpäiväisen höpinän lisäksi on olemassa myös muunlaista radio-ohjelmaa. Sanotaan aivan suoraan, mistä on kysymys. Radiosta kuuluu monta Ylen kanavaa, joiden ansiosta radio on muutakin kuin tyhjänpäiväistä äänitapettia.

Olen Ylen radiokanavien suuri fani. Muita voin kuunnella hetken, vaikkapa Radio Rockia tai SuomiPopia, mutta itsekeskeisten aikuiskakaroiden länkytys ja yksikin mainos palauttaa heti Yleisradion huomaan.

Suosikkikanavan valinta on harvinaisen helppoa. Heti kun olen vääntänyt auton virta-avainta, alkaa kuulua Radio Peili. Sillä ei ole kilpailijoita. Se on ainoa tyylipuhdas puheohjelmien kanava. Peilille on kerätty uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelmia kaikkialta Ylen tarjonnasta, televisiota myöten.

Ei minulla mitään musiikkia vastaan ole. Päinvastoin, vanhentuessa suhteeni musiikkiin on vain lähentynyt. Nuorena sitä ei ollutkaan. Mutta iskelmälle olen yhä allerginen eikä samojen hittibiisien toisto jaksa innostaa. Jos helvetti on olemassa, siellä soi taustalla Aalto, Nova ja Kiss.

En kuuntele Peiliä siksi, että haluan sivistää itseäni ja olla perillä maailman tapahtumista. Kuuntelen Peiliä, koska sen ohjelmat kiinnostavat ja viihdyttävät eniten. Eivät toki kaikki. Poliitikon tasapaksu äänenpaino saa heittämään Yle X:n puolella vajaassa sekunnissa. Hyvä haastateltava saa haltuunsa, vaikka hänen aiheensa olisi mikä tahansa.

Toki minua viihdyttää Peilissä myös sen viisastava vaikutus, mutta vasta toissijaisesti. Otetaan esimerkiksi tämä päivä ja se aika, jolloin radiota eniten kuunnellaan, eli aamu- ja päiväohjelmisto.

Peilillä palataan aikaan 25 ja 50 vuotta sitten ja käsitellään ilmastonmuutosta ja differentiaali- ja integraalilaskennan alku. Kielisarjassa on vuorossa kreoli. Esittelyssä on myös päivän kansanedustaja. Toiset heistä ovat olleet hyvinkin mielenkiintoisia, toiset eivät. Lehtikatsauksista nautin erityisesti. Uutisia tulee turhankin tiheään tahtiin.

Kun vaihtoehtona on kuunnella Eros Ramazzottin No Estamos Solos 25 kerran, puhe voittaa aina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.