Maakunnan aika on nyt

Maaseutu ja maakunnat ovat olleet sata viime vuotta kasvavien kaupunkien taloudellisen ja henkisen ylivallan paineessa.

Keskittyminen on ollut ja on monilta osin yhteiskunnallis-taloudelliseen kehitykseen liittyvä väistämätön ilmiö. Keskeinen poliittinen jakolinja kulkee kuitenkin keskittymistä edistävän ja alueellisia eroja tasoittavan politiikan välillä.

Keski-Suomessa keskittyminen ja Jyväskylän seudun ylivalta ovat suuri ongelma ainakin niiden mielestä, jotka näkevät maaseudun taantumisen vaarantavan maakunnan tulevaisuuden. Tosin tästä on jyrkästi vastakkaisia näkemyksiä.

Viime vuosina on pyritty siihenkin, että maakuntapolitiikka korvattaisiin maakuntakeskuksia tukevalla ja niiden maantieteellistä laajentumista edistävällä politiikalla. Sen vaikutukset näkyvät Keski-Suomessakin. On jo nähty, miten kohtalokasta keskittämisen jatkuminen voi olla. Keski-Suomi rakoilee ja vaarana on lohkeilu laidoilta.

Politiikan tarkkailijat näkevät kuitenkin merkkejä Keski-Suomen eheytymisen mahdollisuuksista. Maakunnassa heränneen toiveikkuuden taustalla ovat odotukset Jyväskylän maakuntapoliittisen linjan muuttumisesta.

Vakaumuksellinen sosiaalidemokraatti, Jyväskylän uusi kaupunginjohtaja Timo Koivisto on puhunut Keski-Suomen eheyden ja yksituumaisuuden merkityksestä siinä määrin vahvoin äänenpainoin, että linjaukset on pantu merkille eri puolilla maakuntaa.

Kaupunginjohtaja Koivisto tietää myös, että Jyväskylän politiikassa on vaikutusvaltainen ja kasvava ryhmä, joka ottaa huomioon maakunnan näkökohdat kaupungin päätöksenteossa.

Keski-Suomessa odotetaan Jyväskylän maakuntapoliittisen linjan muutosta. Nyt toivotaan, että kokoomuksen valtakunnallista linjaa myötäilleen politiikan korvaa Keski-Suomen maakunnallista eheyttä rakentava yhteistyö.

On aika ottaa todesta se, että Keski-Suomen näivettyminen merkitsisi myös Jyväskylän taantumista. Siksi kaupungin tulevaisuudesta vastuuta kantavien kannattaa tukea ympäröivää maakuntaa kaikessa missä se on suinkin mahdollista. Maakunta tarvitsee vahvan Jyväskylän ja Jyväskylä vahvan maakunnan.

Jyväskylän uuteen maakuntapoliittiseen linjaan kuuluu myös aikaisempaa vahvempi sitoutuminen Keski-Suomen liittoon, jolla on lakisääteinen vastuu maakunnan yleisestä kehittämisestä ja edunvalvonnasta.

Aika on nyt otollinen keskustelulle Keski-Suomen tulevaisuudesta. Kansanedustajaehdokkaat tavoittelevat ääniä koko maakunnasta. Se tuskin onnistuu, jos sanoma kohdistuu esimerkiksi vain jyväskyläläisille. Lisäksi tiedetään, että ehdokkaan uskottavuus edellyttää perustaltaan samaa ohjelmaa kaupungeissa ja maaseudun kylissä.

Ehdokkaiden on aika esittää maakuntapoliittinen ohjelmansa. Ydinkysymys kuuluu: Miten koko Keski-Suomi käännetään maakunnallisen eheyden ja kehityksen uralle?

Äänestäjät arvioivat, kenen ohjelma on uskottavin ja realistisin. Sitäkin sopii pohtia, millainen hallitus parhaiten tukisi maakuntien eheytymisen ja kehityksen tavoitteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.