Maakunta tähyää nousuun

Ensi viikon torstaina vietetään Keski-Suomen päivää. Jyväskylässä ja maakunnassa järjestetään 50 erilaista maakuntapäivää juhlistavaa tilaisuutta.

Keski-Suomen päivän klassikko on ”matka maalle”. Päivän mittainen linja-autoretki Jyväskylästä maaseudulle vie tällä kertaa pohjoiseen Keski-Suomeen. Vierailukohteet ovat Pihtiputaan Muurasjärvi, joka nimettiin Keski-Suomen Vuoden kyläksi 2012, Niinilahden kylätalo Viitasaarella sekä Putaanportin liikekeskus.

Tänä vuonna on uutta esimerkiksi keskiaika- ja hansa-aiheinen suunnistuskilpa Jyväskylän keskustassa. Jyväskylän kuorolaiset kajauttavat kävelykadun kulkijoille Kompassilla. Avointen ovien päiviä tarjoavat mm. tanssin ja kuorolaulun harrastajat, kuvataiteilijat, Haihatuksen Utopia-talo Joutsassa sekä Nyrölän observatorio.

Maakuntapäivää kannattaa juhlistaa, sillä nyt suhdanteissa on paljon myös harmaita asioita. Ensi syksyn kuntavaalien jälkeen kaikki maakunnan uudet valtuutetut kokoontuvat Keski-Suomen risteilylle. Se on tärkeä maakuntahenkeä nostava tapahtuma.

Keski-Suomi törmäsi syksyllä 2008 kansainvälisen rahamarkkinakriisiin aiheuttamaan taantumaan. Vientiteollisuuden kysyntä hiipui, ja työttömyys kääntyi kasvuun.

Kahdessa vuodessa maakuntamme vientiteollisuus menetti miljardin euron tulot. Se on lähes kolmannes viennistä. Vielä vuonna 2008 vienti oli 3,5 miljardia euroa ja vuonna 2010 vienti oli enää 2,5 miljardia.

Ennakkotietojen mukaan vienti on viime vuonna ja ehkä tämän vuoden alussakin laskenut.

Jyväskylän seutu on hallinnon, opetuksen ja suuren vientiteollisuuden aluetta.

Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan viennin lasku aiheutti Keski-Suomelle isoja aluetalouden menetyksiä. 7 500 työpaikkaa katosi vientiteollisuudesta. Kunnallisveroja meni sen tien 33 miljoonaa euroa jokaista vuotta kohti.

Vientiteollisuuden vaikeudet heijastuvat kaikkeen muuhunkin toimintaan. Keski-Suomen kunnat ja kaupungit saavat vähemmän verotuloja. Myös kauppaliikkeissä ostajavirta on laimeampi kuin hyvässä suhdanteessa.

Keski-Suomi elää nyt samanlaista ongelmavaihetta kuin 1990-luvun alun lamavuosina. Vientivetoinen maakuntamme kärsii vientiteollisuuden ongelmista enemmän kuin jotkut toisen kotimarkkinoihin nojaavat maakunnat.

Toisaalta tuleva nousu on täällä jyrkempää kuin muissa maakunnissa. Nyt pitää uskoa, että viennin veto löytyy lähivuosina, ja maakuntamme suuret ja pienet yritykset pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa.

Linnan juhlat pidetään Tampere-talossa. Presidentti Sauli Niinistö kuuli maakuntien äänen ja päätti Linnan remontin takia viedä valtakunnan ykköstapahtuman Helsingin ulkopuolelle. Se on viisas päätös.

Siinä on aineksia myös perinteeksi.

Linnan juhlat voisivat tulevaisuudessa olla joka toinen vuosi tai joka neljäs vuosi maakunnissa. Jos Linnan juhlat kiertäisivät näin maamme eri kaupungeissa, se olisi huipputapahtuma aina isäntäkaupungille. Tämä olisi aitoa Suomen moniarvoisuutta ja maan eri osien arvostamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.