Maalaisjärkeä uusilla nimillä

Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki on kasvanut yli maapallon tuottokyvyn. Tietoon voi suhtautua monella tapaa. Moni meistä valitsee sen helpoimman tien eli jatkaa elämäänsä entiseen tapaan.

Onneksi jyväskyläläisten joukossa elää vahvasti halu muuttaa maailmaa, ainakin jos keinot siihen tehdään maalaisjärjellä ymmärrettäväksi. Tähän on pyrkinyt Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanke.

Hieman akateemiselta kuulostavasta nimestään huolimatta resurssiviisaus-hanke on saavuttanut jyväskyläläisten suuren suosion. Erilaisissa testiryhmissä on ollut mukana noin 25 000 kaupunkilaista, ja halukkaita olisi ollut enemmänkin.

Kokeilussa on ollut muun muassa tähderuuan myynti kouluilta lähiseudun asukkaille ja lainakirjojen kimppakyyti. Äkkipäätä ajatellen vaatimattomia pieniä tekoja, mutta yhdeksällä vastaavanlaisella resurssiviisautta edistävällä toimella on laskettu saavutettavan jopa tuhat pysyvää työpaikkaa ja sadan miljoonan euron verran lisäarvoa vuodessa.

Samalla hiilidioksidipäästöjä saataisiin vähennettyä 500 000 tonnia vuodessa, mikä vastaa noin 50 000 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä. Näin on Sitralle laskenut Gaia Consulting. Luvut ovat huikeita vaikka ne toteutuisivat vain puoliksi.

Selvityksessä on laskettu erilaisten resurssiviisaiden toimenpiteiden, kuten lähiruuan tuotannon lisäämisen, kotimaisen biokaasun tuotannon ja puupolttoaineiden käytön potentiaalisia talous- ja päästövaikutuksia.

Tavoitteena on vähähiilinen, täysjärkinen yhteiskunta. Näin osuvasti totesi Sitran asiantuntija Antti Lippo vieraillessaan Jyväskylän Kesässä tiistaina.

Ajatukselle tuntuu olevan nyt tilausta. Esimerkiksi Jyväskylän Vaajakummun koulussa kehitetty idea tähdelounaista on levinnyt jo lähes kahdellekymmenelle paikkakunnalle.

Tähdelounas on koulujen ylijäämäruokaa, joka ennen päättyi biojätteeksi. Viime syksynä sitä alettiin tarjoilla omakustannushintaan alueen asukkaille. Idean tarkoituksena oli vähentää luonnonvarojen kulutusta ja päästöjä sekä samalla lisätä ihmisten hyvinvointia.

Idea laitoskeittiöiden tähdelounaiden myynnistä on levinnyt kulovalkean tavoin ympäri Suomea. Siitä on tehty jopa kirjallinen kysymys hallitukselle.

Sitran laskelmien mukaan kaikissa Suomen kouluissa tähdelounaskäytäntö voisi säästää noin kaksi miljoonaa ate­riaa vuodessa. Kasvihuonekaasupäästöjen vähenemä olisi noin 2,5 miljoonaa kiloa hiilidioksidia vuodessa, mikä vastaa lähes 15 miljoonan kilometrin autoilua.

Arkisesta asiasta on kyse myös toisessa muotitermissä: kyberturvallisuudessa. Kesän seminaarissa asiantuntijat vakuuttivat, että maalaisjärjellä pärjää pitkälle myös bittien maailmassa.

Salaisimmat tietonsa on syytä säilyttää tietokoneella, jossa on viimeisimmät virustorjuntaohjelmat ja järeät palomuurit – ja kaikkein varmimpia ovat edelleen paperiset tiedostot. Kaverin muistitikkua ei kannata lainata eikä tuntemattomille salasanojaan jaella.

Kyberturvallisuus on yksinkertaisesti tietoturvallisuutta, mutta sehän ei taas kuulosta ollenkaan yhtä jännittävältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.