Maaleitta jäämisestä miinuspisteitä

Herranen aika sentään. Mitähän Kreikan 71-vuotias saksalaisvalmentaja Otto Rehhagel oli ajatellut laatiessaan taktiikkaa tiistai-illan myöhäisotteluun Argentiinaa vastaan.

Kreikka puolusti käytännössä yhdeksällä miehellä eli ei siinä ainakaan hanakasti haettu voittoa.

Taktiikka oli monella tavalla outo ja tietysti pelityyli oli jalkapallon irvikuva. Täytyy olla tyytyväinen, että 0-0-tasapelin haku epäonnistui ja Kreikka jäi rannalle jatkopeleistä. Eikä se tasurikaan olisi riittänyt, joten ihmelaskelmointia Rehhagel oli käyttänyt mielessään. Voitolla Kreikka olisi mennyt 16 parhaan joukkoon. Se on tietysti eri asia, olisiko Kreikasta ollut millään tavalla Argentiinan kaatajaksi, mutta olisi sitä ainakin voinut edes yrittää.

SARJAMUOTOISISSA jalkapallokisoissa tulee eteen tilanteita, jossa voittoakin vähempi riittää vaikkapa jatkopaikkaan.

Tällöin taktiikka tietysti laaditaan tilanteen mukaan. Mutta ei Kreikan kaltaista esitystä jaksa kauan katsella.

Maalit ovat pelin suola ja sitä jalkapallon kehitys on aina yrittänyt palvella.

Vaikka kyse on vanhasta lajista, jossa säännöt ovat perin samanlaiset kuin lähtötilanteessa, laji on aivan toinen kuin esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten.

Ei meillä enää ole liberoja ja Jabulani on täysin toisenlainen pallo kuin esimerkiksi Tango. Kehitys ei pysähdy koskaan, mutta on vaikea ennustaa, miten peli muuttuu.

Kakistelematta ei onnistunut sekään, että voitosta alettiin jakaa kolme pistettä. Nyt tuntuisi hyvin oudolle, jos täysi pistepotti olisi vain kaksi.

PUOLUSTAMINEN on erittäin tärkeää, mutta jalkapalloa halutaan kehittää koko ajan viihteellisemmäksi. Se tarkoittaa sitä, että maaleja pitää syntyä.

En tiedä mitä tapahtuisi, jos alettaisiin sakottaa maaleitta jäämisestä. Tällöin ainakin pakotettaisiin hyökkäämään esimerkiksi 0-0-vierastasapelin hakemisen sijasta.

Yksi miinuspiste nollille jäämisestä ei olisi raadollinen sanktio, mutta kuitenkin sen verran tuntuva, että tiistaisen Kreikka-esityksen kaltaisia jalkapallon irvikuvia ei tarvitsisi enää katsella.

Surkuhupaisinta Kreikan esityksessä oli se, että edellisessä pelissä he olivat näyttäneet osaavansa myös pelata. Ei näissä kisoissa yksikään joukkue ole niin ylivoimainen, ettei sitä voisi laittaa ahtaalle rohkealla pelillä.

Otto Rehhagelin voi jo nimetä näiden kisojen arkajalaksi, vaikka vasta nyt alkavat ne pelit, joissa oikeasti mietitään taktiikoita hyvinkin tarkasti.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.