Mahti-Markku ja härkäpäiset alamaiset

Tänä syksynä Jyväskylä esittää: "Mahti-Markku ja härkäpäiset alamaiset".

Veroeuroilla kustannettava näytelmä pyörii täysillä kierroksilla Jyväskylän hallintokorttelissa. Draaman, komiikan, farssin ja tragedian ainekset sisältävä spektaakkeli on tuttu edellisvuosilta.

Juoni menee suurin piirtein näin: Suuri Päällikkö - tuttavallisemmin Mahti-Markku - ja hänen lakeijansa pitävät totaalisen konkurssin estämiseksi kylän kukkaron nyörejä tiukalla samalla kun härkäpäiset alamaiset juonivat keinoja, joilla pääsisivät tyhjentämään holvinkin.

Näytelmän osahuipennus koettiin hiljattain, kun Mahti-Markku kutsui tykönsä kylänsä mahtimedian syömään lohisoppaa ja kuuntelemaan viimeisimmät madonluvut.

Mahti-Markku muun muassa vaati lisää tuottavuutta. Mitenkähän esimerkiksi opettaja lisää tuottavuuttaan? Tuottamalla lapsille enemmän läksyjä vai peräti tuskaa antamalla useammin jälki-istuntoa?

Tuottavuuden lisäksi muuta "lisää" Markulta ei sitten herunutkaan. (Oikeasti herui, mutta sori vaan, se ei kuulu tähän näytelmään!)

SÄÄSTÖHUUMASSAAN Markku haluaa nipistää lapsia koskemalla perusopetuksen tuntimääriin. Ensi vuonna osa oppilaista saisi viikossa tunnin vähemmän opetusta. Koulunkäyntiavustajien määrää karsittaisiin. Koulukyytien raja nousisi nykyisestä. Kirjastojenkin pitäisi tulla toimeen pienemmillä tuloilla.

Erityisen isolla punakynällä Mahti-Markku veteli rukseja sosiaali- ja terveyspalvelujen menokirjaan. Lopputulos: miinus neljä miljoonaa euroa. Kovan menokurin vuoksi Jyväskylä ei näillä näkymin täytä lain kirjainta. Asetus kun määrää vuoden alussa tietyn määrän vakansseja koulu- ja opiskelijaterveydenhoitoon. Säästöjen vuoksi kaupunki pystyy täyttämään vain puolet vaadittavista paikoista. Laillisuuden rajoilla liikutaan myös hammashoidossa.

Ja niin edelleen ja niin edelleen...

BUDJETTIESITYKSENSÄ perusteella Mahti-Markku on selvästi tämän näytelmän konna, se paha poika, joka vie tarvittaessa tutinkin parkuvan lapsen suusta.

Kuka sitten on hyvis, Robin Hood, joka ottaa rikkailta ja jakaa köyhille? Tietysti Viisas-Veijo kavereineen!

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja johdattaa joukkonsa puolentoista viikon päästä Kangasalle asti pähkäilemään vastaiskua Mahti-Markun suunnitelmille.

Mutta tiesitkö, että tähän keikkaan sisältyy tarkoin varjeltu juoni.

Mahti-Markku ja Viisas-Veijo ovat kavereita!

Heidän suunnitelmansa on nerokas: Markku esittää suurempia säästöjä kuin oikeasti tarvitaan. Veijon johtama "hyvä" kaupunginhallitus tukistaa ahnetta Markkua ja lisää pottiin puolet.

Kauniina lopputuloksena siintää juuri se säästö, jota Mahti-Markku ja hänen oikea kätensä Viisas-Veijo lähtivät alunperin hakemaan.

ONNEKSEMME elämme demokratiassa. Siinähän valta on meillä kansalaisilla, joita poliitikot edustavat kaupunginvaltuustossa.

Minkä roolin sitten ottaa valtuusto tilanteessa, jossa kylän ainoa kumileimaisin on rikki, eikä uuteen ole varaa.

Ideoita?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.