Makaronilaatikkoa

Jäi helteille hiostamaan, etten viime talven kylmillä lyönyt lehteen lainkaan sitä perinteistä, naiivia, fundamentalistista ja fakki-idiotismissa rypevää hiihto-on-jumalten-juoni -juttua, jota kukaan ei kaivannut.

Nyppi niin, että ajattelin korjata vahingon heti uusilla lumilla.

Esileikkivaiheessa.

Olen siis käynyt ensirämpimässä.

Laajavuoreen on levitetty sahanpurun alta kotiutetuista lumipankin talletuksista 1,3 kilometrin ensilatu. Reitin on joku nihilisti suunnitellut karpaaseille, joiden hapenottokyky on 90 ml/kg/minuutti. Minulla ei ole. Ei edes epoa.

Lokakuun latu on jyrkiltä nousuosuuksiltaan ohrajauhoa. Kun hikinen kolonna sitä aikansa hämmentää, pinta vatkautuu puuroksi. Uponneen suksen naaraaminen takaisin elämään palauttaisi mieleen siirapissa uimisen, mikäli joskus olisi tullut siirapissa uitua.

Itse asiassa hiihtäminen ensilumenladulla on hyvin rasittavaa eikä yhtään hauskaa.

Siksi niin nautinnollista.

Ensimmäisellä kerralla menin kympin. Mennessäni muistin, kuinka ensilumenkeijut Roimela ja Komulainen olivat vastikään työmaakuppilassa keskustelleet otsat rypyssä siitä, tuleeko hiihdettyä enemmän mogrenia vai wassua.

Itse en kyennyt edes kekkoseen. Peruskulmalakin sujui huonosti.

Kymppi. Enempää en jaksanut. Teki mieli makaronilaatikkoa. Hiihtämisessä ja makaronilaatikossa on jotain syvästi samaa. Ihminen keksii milloin tahansa itselleen fiinimpää ja arvolatautuneempaa tekemistä kuin hiihtäminen.

Mutta ei parempaa.

Ihminen keksii milloin tahansa itselleen ravintoarvoiltaan ja aromeiltaan sattuvampaa ruokaa kuin makaronilaatikko.

Mutta ei parempaa.

Rahvaanomaisuus on kaunista ja maukasta. Työpaikalla oli kaalilaatikkoa.

Näillä loka- ja marraskuun havenilla hiihtäjillä on tapana lisätä iltarukoukseen post scriptum -osuus.

P.S.

Luoja, muista meitä ensilumenvaeltajia pakkasöillä. Ei meitä täällä Keski-Suomessa kovin monta ole, mutta olemme sitäkin hullumpia. Uskossamme olemme vahvoja. Maksoimme maanantaina kausikortista 120 euroa, vaikka torstaiksi oli luvattu 11 astetta lämmintä.

Pidä meidät ladulla. Aamen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.