Makkaroita vai muskeleita?

Alkaako aamusi vaatekaapin edessä seisoskellen ja tuntien kuin olisit kirpputorilla? Kaikki vaatteet näyttävät silmissäsi pelkiltä puhki kulutetuilta rääsyiltä, vaikka ne olisivat koristaneet sinua vain kerran. Mielessäsi kiitää ajatus, ettet voi laittaa vaatteista mitään päällesi, tai sinua katsotaan kieroon.

Kun lopulta olet löytänyt kaatopaikastasi aarteen, nostat paitaasi ja harmittelet jouluherkkujen tuomia olemattomia mahamakkaroita.

Päätät ruveta kaninruokakuurille ja lupaat itsellesi, että kesällä 2016 sinä olet pelkkää luuta ja nahkaa, tai sitten omistat kunnon muskelit, joita ylpeänä voit esitellä lämpimillä keleillä rannalla samalla, kun kehosi saa väriä pintaan.

Seuraavaksi aukaiset meikkipussisi, ellet satu olemaan poika tai mies. Tunget naamaasi pakkelia, jonka mainonnassa on käytetty siloposkiksi muokattuja kauniita naisia. Vasta tämän jälkeen tunnet olevasi ihmisen näköinen.

Lopulta olet päässyt kouluun, töihin, tai minne tahansa oletkaan menossa. Tunnet olosi rumaksi ankanpojaksi muiden kauniiden ja komeiden joutsenten seassa. Tuntuu, kuin kaikki katsoisivat sinua kuin pulpetin alle liimattua purukumia.

Jos yksikään näistä asioista täsmäsi sinuun, olet ulkonäköpaineiden uhri. Väitän, että useimmilla jokin lauseista tuntui tutulta.

Miksi näin? Miksi meille on annettu kuva, että kaikkien pitäisi näyttää Victoria´s Secretin tai Calvin Kleinin malleilta?

Kuitenkin meille kerrotaan, kuinka kaikki ovat samanarvoisia sellaisina kuin ovat. Ihonvärillä, seksuaalisuudella eikä synnyinmaalla ole väliä.

Miksi siis ulkonäöllä on väliä? Miksi ihmiset ovat rasisteja sellaista ulkonäköä kohtaan, joka ei sovi omaan silmään?

Kaiva vähän omaan sisimpääsi ja mieti, milloin viimeksi ajattelit jostakin ihmisestä pahasti pelkän ulkonäön perusteella. Miksi teit niin? Luuletko, että se mitä näet, on kokonaisuus?

Ei se ole, joten jos joku arvioi sinut vain ulkonäön perusteella, niin älä välitä. Hän on vain pinnallinen, niin kuin useimmat meistä ovat.

En ihmettele, miksi niin moni ihminen on tyytymätön ulkonäköönsä. Ulkonäköpaineet ja sosiaalinen media kulkevat niin tiukasti käsi kädessä, ettei niitä saisi edes räjäyttämällä irti toisistaan.

Sosiaalinen media pursuaa kurvikkaita kauniita naisia, lihaksikkaita komistuksia, ylitreenattuja bodareita, luonnonkauniin näköisiä pakkelinaamoja ja muokkauksen jäljiltä olevia täydellisen virheettömiä miehiä ja naisia.

Miksi mainosten ja näyteikkunoiden ihmiset tai mallinuket eivät voi olla normaalikokoisia? Miksi ne ovat aina laihoja tai lihaksikkaita, eivät koskaan pyöreähköjä?

Jotkut liikkeet ovat onneksi olleet kohteliaita meitä asiakkaita kohtaan ja vaihtaneet normaalikokoisiin malleihin.

Jos alat miettiä hieman syvemmälle, saatat huomata ne tärkeimmät, läheisesi. He, joille olet täydellinen sellaisena kuin olet. He, joiden mielipide oikeasti merkitsee.

Sillä välin kun murehdit elämääsi kuulumattomien ihmisten mielipiteitä, jotka saattavat olla erittäin positiivisiakin, sivuutat elämäsi merkittävien ihmisten hyväksynnän. Se ei riipu ulkonäöstä.

Kohtaat päivittäin ihmisiä, jotka eivät kuulu elämääsi ja joiden ulkonäköön sinäkään et kiinnitä huomiota. Miksi pitäisi miettiä sellaisten ihmisten mielipiteitä, jotka saattavat kulkea ohitsesi vain kerran elämäsi aikana?

Kirjoittaja opiskelee Mankolan koulun 9. luokalla Jyväskylässä. Keskisuomalainen julkaisee sanomalehtiviikolla nuorten kirjoittamia kolumneja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.