Markkinavoimien mellastelua

Ronald Reaganista lähtien Amerikka uskoi lujasti vapaiden markkinavoimien ihmeeseen. Sääntelyä purettiin ja markkinat mellastivat. Käytännössä ”tekopaikoille” päässeet tekivät paljon rahaa itselleen ja jättivät riskit tavallisille asuntovelallisille.

Mutta kaatuihan se korttitalo.

Herrat selvisivät Amerikassakin, pienituloiset menettivät sen vähänkin.

Sieltä tauti levisi Eurooppaan. Valuvikainen euroalue oli altis taudille. Tautia on nyt sitten lääkitty kohta kaksi vuotta. Potilaat lisääntyvät. Menon maksumieheksi kutsutaan Suomea päivä päivältä ja tarjolla on suurempi ja suurempi taakka.

 

Mutta ei Suomikaan voi sanoa, etteikö tämä markkinaliberalismin piittaamattomuus, itsekkyys ja kohtuuttomuus omien etujen ajamisessa olisi saanut tilaa myös meillä.

Finnairin jupakan monet kiemurat on tuore esimerkki tästä. 20 miljoonalla eurolla kiristettiin henkilöstön, myös pienipalkkaisten Finnairin työntekijöiden vyötä. Samaan aikaan annettiin firman ns. avainhenkilöille viisi kertaa pienipalkkaisen palkan mittainen ylimääräinen bonus. Eikä tätä kerrottu ulos.

Muun muassa tässä Finnairin hallitus arvioi väärin sen, mikä on kohtuullista ja oikein, mitä voi suuren yleisön tahdon vastaisesti tehdä. Aikansa asiaa pyöriteltyään ministeri oivalsi onneksi ryhtyä toimiin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Saman sukuisesta ilmiöstä on yhdeltä osin kysymys myös hallituksen suurkuntahankkeessa. Valtaosan ihmisistä on mahdotonta ymmärtää, miksi Suomeen pitäisi tehdä ylhäältä määräten maailman tai ainakin Euroopan suurimmat kunnat! Tai, miksi kunnan koko pitäisi revittää niin suureksi, että se selviää yksin terveydenhoidosta, vaikka koko Euroopassa ei ole ainoatakaan maata, missä kunta vastaisi siitä yksin? Kaiken lisäksi samalla kuntien yhteistyörakenteet pitäisi purkaa ja suurintakin paikallistuntemusta vaativat lähipalvelut pitäisi Keski-Suomessakin järjestää neljässä suurkunnassa!

 

Olen vakuuttunut siitä, että myös tällaiselle hankkeelle yleinen mielipide sanoo ei. Kataisen lentävä lause ”katsokaa huoltosuhdettanne”, aliarvioi kansalaisia. Ihmiset ymmärtävät, että esimerkiksi Joutsan vanhukset pitää kaikissa oloissa hoitaa, oli Joutsa osa Jyväskylää tai itsenäinen kunta. Tilastot osoittavat, ettei Jyväskylä pysty tekemään asiaa taloudellisemmin kuin seututerveyskeskus hoitaa palvelut Joutsassa.

Eivätkä hyvät uutiset kansalaisten kyvystä näyttää vahvasti mielipiteensä tähän lopu. Helsingissä, peräti Helsingissä, todella suuri joukko äitejä ja isiä osoitti voimalla mieltään hallituksen hankkeille leikata kotihoidontukea. Kuunnellaanpa siis ensi viikolla, miten hallitus vastaa keskustan välikysymykseen.

 

Minäkin olen sitten vastannut monien kansalaisten toiveeseen. Olen päättänyt asettua Suomen keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi. Teen vielä työtäni eduskunnassa, mutta tingin siitä viikko viikolta enemmän kenttäkierrosten hyväksi.

Keskusta tarvitsee ajankohtaisen sanomansa kirkastamista, innostamista. Siihen kaikkeen tartun nyt innolla.

mauri.pekkarinen@eduskunta.fi

 

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Keski-Suomesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.