Matkojen monet motiivit

Kesän lomakausi lähestyy, ja lomamatkoja suunnitellaan jo. Kotimaan ja kotimaakunnan matkailuyrittäjät valmistautuvat sesonkiaikaan. Kesätapahtumien järjestäjien tavoin he toivovat kaunista kesäsäätä, jotta ihmiset eivät jäisi mökkeihinsä sadetta pitämään.

Matkakohteiden valintaan vaikuttavat muun muassa ihmisten perhetilanne, harrastukset ja mieltymykset.

Golfaajat matkaavat hyville kentille. Luontoretkeilijät etsivät majoitusta lyhyen ajomatkan päästä merkityiltä vaelluspoluilta, ja kalastajat toivovat yöpaikkoja, joista pääsee helposti hyville kala-apajille.

Suosituimmat kesäteatterit keräävät katsojia pitkien ajomatkojen takaa. Tanssin harrastajat taas voivat suunnitella lomareittinsä sen mukaan, missä on hyviä tanssilavoja ja suosikkiesiintyjiä.

Osaavatko keskisuomalaiset mökkien vuokraajat ja muut matkailuyrittäjät markkinoida palvelujaan parhaalla mahdollisella tavalla eri harrastajaryhmille? Entä huomaavatko tapahtumien järjestäjät aina kysyä paikallisilta matkailuyrityksiltä yhteistyön mahdollisuutta?

Hyvä esimerkki Saarijärveltä: Kukonhiekan suosittuja lavatansseja järjestävä urheiluseura Saarijärven Pullistus ja Kylpylähotelli Summassaari markkinoivat yhdessä pakettihintaan tanssi-iltoja ja hotellimajoitusta.

Saarijärven seudun matkailuyrityksistä Karstulassa toimiva Wanhat Wehkeet on jälleen laajentamassa toimintaansa. Automuseon, kesäteatterin, keilahallin, juhlatilan ja pienen hotellin viereen valmistuu täksi kesäksi vuokramökkejä, karavaanareiden alue huoltotiloineen sekä korsukylä.

Hyvällä mielellä kesäkautta odotetaan myös lapsiperheiden suosimassa Puuhapuisto Veijarissa Saarijärvellä. Puiston kävijämäärät lähtivät nousuun viime kesän lopulla, kun sinne hankittiin uusia isoja ilmatäytteisiä kiipeily-, pomppu- ja liukumäkitelineitä.

Seudun upeat luontokohteet, kuten Pyhä-Häkin ja Salamajärven kansallispuistot, Karstulan Kirkkovuori sekä Saarijärven Julmat Lammit ja Kulhanvuori, houkuttelevat runsaasti kävijöitä.

Harrastukset pitävät ihmisiä liikkeellä – ja liikenteessä – myös lomakauden ulkopuolella. Esimerkiksi koiranäyttelyjen, hevostapahtumien ja urheilukisojen vuoksi matkustetaan paljon. Perillä tai matkan varrella voi tarvita majoitusta.

Kannonkosken Piispalassa yöpyy jääkiekkoilijoita ja jalkapalloilijoita, jotka tulevat sinne leireille tai turnauksiin. Karstulan jäähalli valmistunee ensi syksyksi, joten harrastusmatkailijoita toivotaan myös sinne.

Kun omassa perheessäni lintuharrastajien innostus kiihtyi ja lähiseudun parhaat lintupaikat oli koluttu moneen kertaan, lähdimme huhtikuussa viikonlopuksi meitä lähimpään paikkaan rannikolle eli Kokkolan seudulle. Yllätyin, miten upeita merimaisemia siellä on.

Myös Keski-Suomessa on paljon positiivisten yllätysten mahdollisuuksia matkailijoille ja maakunnan omille asukkaille. Itselleen ja vierailleen siihen suo mahdollisuuden, jos valitsee runsaasta tarjonnasta joskus uuden vierailukohteen tai tapahtuman – tai edes uuden ajoreitin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.