Matti Nykänen oli persu paljon ennen muoti-ilmiötä

Kuka on tunnetuin Perussuomalaisten tienraivaaja Keski-Suomessa? Tietysti ex-mäkihyppääjä Matti Nykänen, joka teki tällä viikolla diilin eli kihlautui.

Nykänen edusti persuja Uuraisten kunnanvaltuustossa ja vapaa-aikalautakunnassa jo vuosina 1997-1998, kunnes muutti Uuraisilta pois. Hän siis haistoi persujen nousevan trendin reilusti etuajassa.

Tosin Uuraisten valtuustossa ei istunut Matti Nykänen, vaan ravintolatyöntekijä Matti Paanala, sillä hän otti tuolloisen vaimonsa sukunimen.

Arkistojuttujen mukaan Paanala osallistui ensimmäisenä vuonna kahteen valtuuston kokoukseen, toisena vuonna ei lainkaan.

Keskisuomalaisen haastattelussa tammikuussa 1997 Paanala esitti Uuraisille muun muassa pikkupoikien harjoitushyppyrimäkeä, jäähallia ja terveyskeskuksen ympärivuorokautista päivystystä. Hän toivoi myös, että kunta hakisi EU-rahaa erilaisiin matkailuhankkeisiin.

- Maa- ja metsätalouden lisäksi tänne on saatava myös teollisuutta. Eikö se ole elinehto, Nykänen kysyi.

Uuraisten asukkaat ovat tuoreen vertailun mukaan Keski-Suomen onnellisimpia, vaikka läheskään kaikki Nykäsen esittämät toiveet eivät ole toteutuneet.

MITENKÖHÄN ostetuimpien kirjojen Mitä Suomi lukee -listaa pitäisi lukea. Viimeksi julkaistun eli marraskuun listan mukaan Pekka Ervastin ja Timo Haapalan Kuka Mitä Häh 2010 -vuosikirja oli myydyin tietokirja.

Painos mahtoi olla hirmuinen, sillä heti joulun jälkeen suuri kirjakauppaketju myi uutuuskirjaa tasan viidellä eurolla. Myytävää oli pöydällä todella paljon - sen näköisesti, että joulun edellä tämän kirjan myynti ei ollut sujunut kovin hyvin.

Kirjakauppaliiton nettisivujen mukaan myyntitilasto perustuu laajan valikoiman kirjakauppojen ja muutamien marketketjujen kirjamyyntiosastojen kyseisen kuukauden kirjamyyntiin. Vai olisiko sittenkin kyse kauppoihin ostettujen kirjojen eikä kauppojen myymien kirjojen määrästä?

NOKIA PÄÄTYI loppuviikosta USA:n vihatuimpien yhtiöiden listalle. Tällaiselle listalle päästääkseen täytyy olla erittäin tunnettu firma. Nokian hallitusta johtavan Jorma Ollilan olisi ehkä syytä keskittyä Suomen maabrändäyksen sijasta Nokian brändäämiseen Yhdysvalloissa.

Humisevalla harjulla on joskus mietitty suomalaista antiunelmayhtiötä. Sillä olisi Finnairin työehtosopimukset, VR:n tapa pysyä aikatauluissa, yhtä "nopea" asiakaspalvelu kuin Elisalla ja Soneralla, Suomi-Soffan tyyliset alennukset ja yhtä vähän asiakaspalvelupisteitä kuin verottajalla. Lisäksi se keskittyisi Itellan tapaan mieluummin kaikkeen muuhun kuin päätehtäväänsä.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.