Maupassantin sensuellit tarinat

Viikko sitten Maalaispiian tarinalla (Histoire d'une fille de ferme) Yle Teemalla alkanut Guy de Maupassantin novelleihin pohjautuvien draamojen 4-osainen sarja jatkuu. Toisena kokemuksena nähdään tänään Isä Amable (Le Père Amable), jossa nuori Cesar Amable ( Fred Ulysse) uhmaa isänsä tahtoa viemällä vihille nuoren naisen, Celesten ( Céline Sallette), joka odottaa toisen miehen lasta.

Seuraavalla viikolla esitetään Perintö (l' Héritage). Siinä ministeriön virkamiehen tytär on saamassa perinnön rikkaalta tädiltään, mutta sille on ehto: tytön on mentävä naimisiin ja saatava lapsi kahden vuoden sisällä. Sarja päättyy Miss Harrietiin (Miss Harriet), jossa taidemaalari vajoaa muistoihinsa nähdessään jälleen taulun, jonka hän nuoruudessaan maalasi.

Kuka oli Maupassant? Vuosina 1850-93 elänyt ranskalainen kirjailija, jota pidetään yhtenä maansa kirjallisuuden tärkeimmistä naturalistis-realistisista novellisteista. Gustave Flaubertin oppilaana ja ystävänä hän kuvaa kaunistelematta arkielämää, miljöönään yleensä Pariisi sekä kotiseutunsa Normandia.

Vaikka Guy de Maupassantin elämänkatsomus olikin illuusiottoman pessimistinen, hänellä oli myötätuntoa yhteiskunnan vähäosaisia ja etenkin prostituoituja kohtaan. Häntä on syytetty naisvihasta. Kuitenkin Maupassant on seksuaalisten ja pyyteellisten suhteiden erittelijänä loistava: rohkeat, aistilliset kuvaukset vaikuttivat aikalaisiin sensaatiomaisesti. Toisin on tänään. Novellien ja kertomusten (contes) tv-sovitukset ovat nautinnollisia.

Yle Teema on pitänyt hyvää huolta kirjailijoiden tuotosten tv-sovituksista: Fjodor Mihailovitsh Dostojevskin Idiootti, Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan, Thomas Mannin Buddenbrookit, Boris Pasternakin Tohtori Zivago, Paul Scottin (brittikirjailija) Intia-kvartetti Kuningattaren jalokivi, muun muassa.

Maaliskuun lopulla nähdään Aleksandr Solzhenitsynin Ensimmäinen piiri ja huhtikuussa Jules Vernen Tsaarin kuriiri sekä kaikkien aikojen herkullisin komedia Kupla (Soap), jota esitettiin vuosina 1977-81. Sarja parodioi perinteisiä saippuaoopperoita ja iltapäiväsarjoja, joten sen tapahtumat saivat hulvattomia ja eriskummallisia käänteitä. Toukokuussa esitetään Mannin Tohtori Faustus, hänen keskeisimpään romaaniinsa perustuva sarja heijastelee 2. maailmansodan aikaista ja jälkeistä tilannetta. Pysykää kanavalla, Yle teemalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.