Maurikaan ei ole jyvällä

Nyt sekin on nähty: yleensä kaikesta kaiken tietävä Mauri Pekkarinen (kesk.) tunnusti olevansa pihalla Jyväskylän valtuustossa, joka hyväksyi kaupungin uuden organisaation palvelukokonaisuudet ja kaupunginjohtajien tehtäväalueet.

- Tavoitteena on uudistaa konserni- ja palveluorganisaatio matriisimaisesti ydinprosesseja ja jatkuvaa kehittämistä tukevaksi, Pekkarinen siteerasi ja huokaisi:

- En ole jyvällä, mitä tällä haetaan. Miten matriisimaisuus käytännössä toteutetaan, miten ydinprosessit natsaavat hallinnon kanssa ja kuinka varmistetaan, että palvelualueiden rajapinnoilla toimitaan kuntalaisen parhaaksi, valtuutettu Pekkarinen äimisteli.

Vaikka valtuusto hyväksyi palvelualueet yksimielisesti, oli huuli pyöreänä yhdellä sun toisella valtuutetulla puoluerajat ylittäen. Keskustan ryhmäjohtaja Jari Colliander jyrisi, että uudistuksesta puuttuu konkreettisen tekemisen meininki.

- Tehdäänkö uudistus vain siksi, kun niin on kuntien yhdistymissopimuksessa päätetty? Näyttää siltä, että viranhaltijoiden valta lisääntyy, Colliander sanoi.

Jyväskylä trimmaa koneistonsa uusiksi vuoden 2013 alkuun. Uudistuksen jälkeen palvelua saa kuulemma yhä enemmän yhdeltä luukulta ja virkamieskoneistonkin pitäisi toimia niin, ettei pienen ihmisen avuntarve huku byrokratian rattaisiin.

Ensi syksynä valtuusto linjaa, kuinka suurella sakilla Jyväskylän asioista päätetään jatkossa.

Nyt luottamushenkilöpaikkoja on 350, varapaikat mukaan lukien jopa 700.

Aivan liikaa!

Ensimmäisenä voisi luopua kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakunnan jaostoista, joissa istuu - lähes tyhjän panttina - 39 päättäjää.

Nämä tohinalla perustetut jaostot kokoustavat tänä vuonna kokonaista kaksi kertaa, eivätkä päätösasiatkaan kovin kummoisia ole olleet.

Jyväskylällä ei ole varaa ylläpitää 350 varsinaisen paikan päättäjäorganisaatiota. Ilman tuskaa voi vähentää 100-150 paikkaa, ehkä enemmänkin.

Myllerryksessä puolueet menettävät asemiaan ja kokouspalkkiovirrat ehtyvät. Se on pieni hinta siitä, että saamme asiantuntevat ja motivoituneet päättäjät varmistamaan jyväskyläläisten hyvinvoinnin - vähintään neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Kirjoittaja on Jyväskylän seutu -toimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.