Median valta ja vastuu kiehtoo

Median hyviä tapoja valvova Julkisen sanan neuvosto (JSN) haki kahta uutta yleisön edustajaa ja heille varajäseniä. Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä huikea määrä, 537.

Vuonna 1968 perustettu JSN on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita journalismin eettisiä pelisääntöjä ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Neuvosto käsittelee myös toimittajan menettelyä tietojen hankinnassa.

Puheenjohtajan lisäksi JSN:ssa on kahdeksan median ammattilaista ja viisi yleisön edustajaa. Yleisöedustajien määrää on viime vuosina lisätty, koska itsesäätelyelimen roolista huolimatta mediaväkikään ei halua JSN:n leimautuvan vain keskinäiseksi keskustelukerhoksi.

Yleisön edustajat tuovat keskusteluihin ja päätöksentekoon oman arvokkaan elämänkokemuksensa erilaisista ammatti- ja harrastustaustoista. Nytkin JSN sai kertomansa mukaan hakemuksia tasaisesti eri puolilta maata.

Hakijoista nuorimmat olivat 19-vuotiaita ja vanhimmat eläkeikäisiä. Heidän ammatillinen ja koulutuksellinen taustansa ulottui tehtaan työntekijöistä tohtoreihin. Nykyisten yleisöjäsenten joukosta löytyvät lääkäri, eversti, diplomi-insinööri, yliopiston lehtori ja maatilan emäntä.

Kiinnostus lähteä JSN:n jäseneksi on häkellyttävän suurta, kun kyseessä on puhtaasti luottamustehtävä. JSN korvaa matkakulut ja maksaa 35 euron kokouspalkkion, mutta esimerkiksi mahdollisia ansionmenetyksiä ei korvata.

Moni pääkaupunkiseudun ulkopuolelta kokouksiin matkaava jäsen joutuu tekemään melkoisia järjestelyjä, jopa uhrauksia, päästäkseen osallistumaan muutaman tunnin kestäviin kokouksiin kerran kuukaudessa.

On varmasti niin, että hakijoiden tulva kertoo yleisön kasvavasta kiinnostuksesta siihen, kuinka vastuullisesti media valtaansa käyttää. Toki myös JSN:n näkyvyys tiedotusvälineissä, muutenkin kuin langettavien päätösten kautta, on lisännyt kiinnostusta.

Eikä sovi väheksyä JSN:oa viime vuodet johtaneen emeritus-päätoimittaja Risto Uimosenkaan roolia. Hän on ollut erinomainen neuvoston ”mannekiini” rauhallisella, analyyttisella ja asiantuntevalla otteellaan.

Yleisöedustajien merkitystä JSN:ssa vahvistaa sekin, että ensi vuoden alusta neuvostoon tulee kolmas varapuheenjohtaja, joka on nimenomaan yleisön edustaja.

JSN ei ole tuomioistuin eikä se käytä julkista valtaa. Toimittajille ja tiedotusvälineille JSN:n langettava päätös on kuitenkin pahimmillaan kuin julkinen häpeäpaalu, sillä neuvoston sääntöjen mukaan päätös on uutisoitava näyttävästi.

Neuvosto käsittelee vuodessa toistasataa kantelua, joista noin kolmasosa saa langettavan päätöksen. Vapauttavat päätökset näkyvät mediassa harvoin, mutta JNS:n verkkosivuilta nekin löytyvät.

JSN:n kannatusyhdistys toivoo, että jatkossa tiedotusvälineet uutisoisivat myös saamansa vapauttavat päätökset. Näihin sisältyy usein linjauksia, jotka yleisönkin olisi hyvä tietää.

Jatkossa langettaviakin on eriasteisia. Törkeästä rikkomuksesta tai pahasti piittaamattomasta toiminnasta JSN voi antaa tavanomaista langettavaa vakavamman huomautuksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.