Meikäläinen ja Alfred Hitchcock

Minulla on ammatillinen ongelma. Lukuisat reality-sarjat perustuvat sille, kuka ryhtyy seurustelemaan kenenkin kanssa ja kuka eroaa kenestäkin. Morsiamia ja sulhasia etsitään tv:ssä suunnilleen jokaisena iltana. Big Brotherin suurin pointti tuntuu olevan, ryhtyvätkö he seurustelemaan vai eivätkö ryhdy.

Ongelmani on, että asia ei kiinnosta minua pätkääkään. Menkööt vaikka kimppa-avioon koko porukka keskenään, yksi ja sama lysti. Tätä en tarkoita esittääkseni itseäni fiksumpaa. Katson paljon kaikenlaista hömppää, mutta juuri pariintumistarinat eivät kiinnosta. Tv-kriitikon työtä olisi helpompi tehdä, jos Maikin ja Matin tv-suhde kiinnostaisi edes vähän.

Olen kauan miettinyt, olenko jonkin sortin kevyt-autisti. Vai mistä on kysymys? Meitä on varmasti muitakin enkä usko ilmiön olevan harvinainen. Oli lohduttavaa löytää kohtalontoveri elokuvantekemisen suurimpien kykyjen joukosta. Se on vain elokuvaa: Alfred Hitchcockin elämäkerta -teosoli muutenkin hieno lukukokemus.

Alfred Hitchcock ei ollut niinkään kiinnostunut ihmisistä, vaan enemmänkin asioista. Kun elokuvaa tehtiin, silloin sitä tehtiin, eikä jauhettu tyhjänpäiväisiä. Monille näyttelijöille oli kova pala, että Hitchcock ei koskaan kehunut heitä. Jos kaikki meni hyvin, siirryttiin eteenpäin. Jos oli jotakin korjattavaa, jakso kuvattiin uudelleen.

Joskus on väitetty, että Hitch inhosi näyttelijöitä. Ei hän heitä inhonnut, hän inhosi inhimillisen tekijän mukanaan tuomaa epävarmuutta. Olisi ollut helpompaa, mikäli ensin suunnitellaan ja sitten vain toteutetaan suunnitelma. Mutta käytännössä ihmiset tekevät virheitä, mikä pitkittää prosessia ja on usein turhauttavaa.

Silti Hitchcock oli mitä korrektein herrasmies, vaikka hänen huumorinsa saattoikin välillä hätkähdyttää. Hän ei haukkunut koskaan ketään eikä koskaan huutanut kenellekään. Hän oli lojaali työtovereilleen viimeiseen asti.

Minulla ei ole mitään muita Alfred Hitchcockin kykyjä kuin taipumus liikalihavuuteen. Silti tunnen hengenheimolaisuutta jännitysten mestarin kanssa. Hitch välitti suuresti vaimostaan Almasta ja Pat-tyttärestään.

Mutta veikkaan, että hänkään ei olisi ollut suuri Big Brotherin ystävä. Ellei Big Brotheriin sitten lisättäisi murhaa. Mikä onkin tarkemmin ajatellen vallan mainio idea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.