Meitä vaanii langaton uhka

Olinko koskaan ajatellut, säteilevätkö kännykät? Ajoittain, kunnes tutustuin Tracey-Lee Dornyyn. Sen jälkeen olen sulkenut puhelimen yöksi. Pitäisi sulkea myös Wi-Fi-reititin.

Tracey vetää Etelä-Afrikassa järjestöä, joka kerää tietoa mobiilisäteilyn haitoista. Hän vie minut katsomaan, miten säteily vaikuttaa luontoon. Muutokset näkyvät kuulemma parhaiten havupuissa.

Pysähdymme vilkkaasti liikennöidyn tien varteen. Löydän autolle paikan hiekkaiselta levikkeeltä ruohotupsujen seasta. Traceyn kädessä oleva säteilymittari alkaa piipittää punaista.

Tukiasema on maisemoitu puunrungoksi. Korkealla muovisessa oksistossa lymyilevät tekniset osat. Tracey kertoo, että viimeksi ”oksat” olivat vielä tuuheita. Nyt näyttää siltä, että suurin osa on sulanut tai tippunut maahan.

Hän aikoo jonain päivänä soittaa maston kupeessa olevien asuintalojen ovikelloa ja tiedustella asukkaiden terveydentilasta. Etelä-Afrikassa rintasyöpäluvut ovat Traceyn mukaan hypänneet askeleen. Roistoilta turvallisin, mutta kaikkien tiedossa oleva paikka puhelimelle on rintaliiveissä. Rytmihäiriöistä raportoi jo moni.

Ei olisi yllättävää, jos nuorten lantion alueen kasvaimet lisääntyisivät tulevaisuudessa, kun kännyköitä haudotaan farkkujen taskussa.

Tracey ei käytä kännykkäänsä muuhun kuin viestien katsomiseen. Eikä se ole älypuhelin.

Kun kotitalon viereen nousi muutama vuosi sitten tukiasema, hän nosti asiasta oikeusjutun. Masto kaatui, ihottuma ja huimaus loppuivat, mutta operaatio vei hulppeat säästöt. Nyt talo on myyty ja perhe siirtymässä alueelle, jossa ei ihan vieressä ole tukiasemia. Vielä.

Kaipailen asiantuntijaa säteilyhuoleen. Tracey mainitsee Olle Johanssonin, ruotsalaisen aivotutkijan, joka on perehtynyt mobiililaitteista lähtevään radiotaajuiseen säteilyyn ja sen vaikutuksiin.

Painun googlaamaan Johanssonin. Onko Tracey hurahtanut tuskaillessaan männyn kaarnan hupenemista? Nobelilla palkittu professori Johansson väittää, että viidessä sukupolvessa lapsettomuudesta tulee normi. Suurin syntisäkki on langaton teknologia. Myös Maailman terveysjärjestö, WHO, listaa mobiiliteknologian terveydelle haitallisia vaikutuksia.

Kirjoittaja on Etelä-Afrikassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.