Melko normaali ja melko tyhmä

Olen aina epäillyt älykkyyttäni, mutta asiahan on helposti todennettavissa. Internet suorastaan pursuaa erilaisia testejä, joilla voi vakuuttaa itselleen olevansa tavisten yläpuolella. Tai alapuolella, jos huonosti käy.

En ole uskaltanut tehdä yhtään testiä, vaikka netissä olevat eivät mitään Mensan virallisia olekaan. Minun ei tarvitse. Olen tuijottanut joskus kauhulla hetken perinteisiä kuvio- tai numeropäättelysarjoja, eikä niissä ole mielestäni mitään eroa sen ensimmäisen (ja käsittääkseni helpoimman) ja viimeisen välillä.

Tiedän, että niillä mitataan ilmeisesti loogista päättelykykyä. Looginen osa aivoistani on varmaan jäänyt siis valmistusvaiheessa pois.

No, nyt sitten on puolustuspuheen aika, että onhan sitä monenlaista muutakin älykkyyttä, kuten tunneälyä, jota ei voi mitata. Jes. Lohduttaa ihan hirveästi.Entäpä mitä kertoo ihmisen persoonasta edelleen siellä täällä esiin pulpsahteleva ”palikkatesti” eli persoonallisuustesti, jota jotkut yritykset käyttävät rekrytoidessaan uusia ihmisiä? Ilmeisesti jotain, ei kai niitä muuten käytettäisi.

Palikkatesti tuli ajankohtaiseksi aiheeksi tuttuni joutuessa täyttämään sen uuden työpaikan haastattelutilanteessa. Itsekin olen rastittanut saman paperin vuosikausia sitten, silloin sillä mitattiin soveltuvuutta opiskelupaikkaa varten. Tarpeetonta varmaan sanoa, etten saanut paikkaa. Mutta vasta nyt minulle selvisi miksi.

Tiedustelin tutultani, mitä siinä tyhmässä testissä kysyttiinkään. Vastausvaihtoehdot ovat siis vain totta tai ei totta, ei mitään siltä väliltä. Kokeessa on hupaisia kysymyksiä tyyliin: haluaisitko hypätä laskuvarjolla, haluaisitko upottaa jalkasi mutaan niin, että sitä tursuaa varpaiden välistä ja (suosikkini) saatko erityistä nautintoa patsaiden koskettelusta?

Joukossa on myös hieman tavallisempia kysymyksiä, kuten ”menisitkö mielelläsi tutkimaan autiota taloa pimeällä” tai ”hermostutko usein törmätessäsi huonekaluihin”. Kysymyksiä tietysti toistellaan, jotta nähdään vastaako ihminen aina samalla tavalla.

Mutta mitäs jos on eri tuulella hieman myöhemmin? Sitä sattuu! Tarkoittaako siis se, että on hullu, jos ei ole johdonmukainen?Ymmärsin miksi opiskelupaikka ei aikanaan auennut. Mudassa on ihana tursottaa varpaita, eikö joku muka pidä siitä? Päälle käyvät huonekalut hermostuttavat myöskin, ja kyllähän patsaita nyt on mukava kosketella, mikä jottei.

Sitä paitsi monet suorastaan haaveilevat laskuvarjohypystä. Olisikin mielenkiintoista tietää, että mikä on mihinkin oikea vastaus, jotta ihminen on normaali ja kelpo kandidaatti. Mikä ylipäänsä on normaalia? Kuka sen määrittelee?

En vielä tiedä saiko tuttuni paikan, mutta mikäli sai, pitänee mennä imemään oppia tasapainoiselta ja normaalilta ihmispersoonalta, joka osaa kertoa mitä tavallinen ihminen kysymyksiin vastaa. Älykkyystestiä en kyllä aio tehdä vieläkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.