Menestys ja tappio opettavat

Usein kuulee sanottavan, että tappio on parempi opettaja kuin koskaan menestys. Sanontaa perustellaan sillä, että kun on tehnyt tarpeeksi virheitä, niin oppii olemaan tekemättä niitä.

Vierailimme hiljattain järjestömme delegaatiolla suurten talousvaikeuksien kanssa painivassa Irlannissa, jossa menetyksiä ja tappioita on ropissut roppakaupalla. Talous- ja yhteiskunta-asiantuntijoiden arvioista oli vaikea päätellä pidettiinkö oppia jo riittävänä.

Tällä hetkellä Irlannin pk-yrityssektori ei saa riittävästi ulkopuolista rahoitusta kehittyäkseen. Irlantilaisen yrittäjäjärjestön tutkimuksen mukaan 52 prosenttia lainahakemuksista hylätään. Kuitenkin Irlannissa, kuten Suomessa, 98 prosenttia yrityksistä toimii juuri pk-yrityskokoluokassa.

Maassa on myös osaamista ja huipputeknologiaa muun muassa lääke- ja kemianteollisuuden sekä ICT:n aloilla. Maassa on rohkaisevia insentiivejä nimenomaan innovatiivisille kasvuyrityksille ja jopa positiivinen usko kansalliseen kehittymiseen on tallella.

Yhdeksi suurimmista ajankohtaisista haasteista, vaikka taloustilanne ja kustannusrakenne yrittämiselle olisi minkälainen tahansa, yrittäjäjärjestön asiantuntijat nimesivät pk-yrityssektorin johtamisosaamisen kehittämisen.

Irlannissa on ollut aina helppo ryhtyä yrittäjäksi. Yrittäjyyshalukkuus ja perinteet ovat pitkät, idearikkaille ja ahkerille tekijöille on ollut tilausta. Kuitenkin vaikeuksien tullessa eteen hyvästä liiketoiminta- ja johtamisosaamisesta on ollut puute.

Sikäläinen yrittäjäjärjestö onkin ryhtynyt tekemään tiiviisti yhteistyötä pk-yritysten johtamisosaamisen kehittämiseksi johtamisen oppilaitosten ja instituuttien kanssa. Tulee väistämättä mieleen, että tarve olisi havaittava ja saman ajattelun olisi rantauduttava siellä myös julkiselle sektorille.

Irlantiin onkuitenkin jopa investoitu. Esimerkiksi Ikean rantauduttua sinne oli sen ensimmäisen vuoden liikevoitto yli 11 miljoonaa euroa. Myöskään kuluttajasektorilla kulutus ei ole romahtanut vaan lavea 24/7 -tyyppinen palvelukulttuuri on kannatellut kaupan ja palvelusektorin selviytymistä.

Mietin mitä me suomalaiset voisimme tässä vaiheessa oppia toiselta samankokoiselta maalta meren rannalla.

Ainakin sen, että ei takerruttaisi täällä pikkuseikkoihin vaan maalattaisiin nyt hieman laveammalla pensselillä.

Globaali tai edes eurooppalainen kilpailukyky vaatii pieniltä valtioilta ahkeraa 24/7-kehittämiskulttuuria niin yksityiseltä kuin julkiselta sektorilta.

Pk-yrityssektorille on panostettava, sitä on rahoitettava joustavasti ja siihen on uskottava. Myös omaa johtamistamme on kehitettävä.

Sanoisin myös, että vaikka menetykset ja tappiot opettavat, niin miellyttävämpää ja palkitsevampaa on tietenkin oppia menestyksestä!

Kirjoittaja on Keski-Suomen Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.