Menetettiinkö taas yksi nero?

Klassikkoelokuvassa Trainspotting on kohtaus, jossa pohditaan nerouden katoavaisuutta.

– Sama ilmiö koskee kaikkia elämän osa-alueita. Ensin sinulla on kyky tehdä jotain upeaa. Sitten menetät tuon kyvyn, eikä se koskaan palaa, Jonny Lee Millerin esittämä Sick Boy sanoo.

Trainspottingin esimerkit voivat tuntua vuoden 2016 Suomessa vierailta. Sick Boyn listalle kuuluvat jalkapalloilijat George Best ja Charlie Nicholas sekä muusikot David Bowie ja Elvis Presley.

Näkökulma on silti mieleenpainuva. Olen itsekin suhtautunut Trainspottingin jälkeen kirjailijoihin ja muihin luoviin ammattilaisiin peläten, milloin he menettävät neroutensa. Viime aikoina olen lisännyt omalle listalleni Nic Pizzolatton nimen.

Unohtakaa hehkutetut Matthew McConaughey ja Woody Harrelson. True Detectiven ykköskauden nerokkuus on ennen kaikkea Pizzolatton ansiota. Hän loi sarjan, käsikirjoitti kaikki jaksot ja toimi vastaavana tuottajana sekä käytännön järjestelyistä vastaavana showrunnerina.

Lopputulos oli mykistävä. True Detective rohmusi palkintoja ja vetosi niin massoihin kuin kriitikoihinkin. Minulle ykköskausi oli 2010-luvun voimakkain ja paras tv-elämys.

Sitten tuli tänään Ylellä alkava kakkoskausi. Se on tasoltaan ihan ok, jos sitäkään.

True Detectiven epätasaisuutta voidaan selittää Pizzolatton henkilöhistorialla. Ykköskausi oli jotain, mitä hän kirjoitti suoraan sydämestään. Kausi sijoittuu Louisianan osavaltion syrjäseuduille, jossa myös Pizzolatto vietti nuoruutensa. Hän on kuvannut kotikaupunkinsa väkeä köyhiksi, tyhmiksi, väkivaltaisiksi ja alkoholisoituneiksi, eikä ole vanhojen traumojen takia vieraillut siellä enää aikuisiällä. Lapsena Pizzolatto pakeni arkea metsiin ja luontoon.

Kurjat kokemukset ovat True Detectiven vahvuus. Sarjassa on jatkuvasti salaperäinen tunnelma. Pizzoletto esittää Louisianan syrjäkylät karmivankauniina paikkoina, joissa kaikki synnit rehottavat.

True Detectiven kakkoskauden miljööseen Pizzolettolla ei ole henkilökohtaista suhdetta, eikä sarja tavoita lainkaan ensimmäisen tuotantokauden latausta. Se on harmi, sillä kuten Trainspottingin Sick Boy sanoo.

– Kun on kerran tehnyt jotain upeaa, tietää, että ”ihan ok” on pohjimmiltaan roskaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.