Menneitä lähetys- aikoja

Ensi yönä TV5 näyttää kaksi laadukasta klassikkoelokuvaa: draamakomedian Miehuuskoe (The Graduate, 1967) ja Akira Kurosawan Shakespeare-muunnelman Ran (1985). Miehuuskoe alkaa klo 01.25 ja Ran klo 03.20. Siis yöllä.

Jonkun aikaa sitten moisia lähetysaikoja olisi ihmetelty suureen ääneen. Ei enää nykyään, enkä minäkään asiaa siksi nosta esiin, että voisin siitä valittaa. Lähetysaikojen merkitys on vähentynyt huomattavasti 2000-luvun edetessä ja vähenee jatkossa lisää.

Mikäli Miehuuskoe ja Ran kiinnostaa, katsojan ei oleteta valvovan telkkarin ääressä aamukuuteen. Hän tallentaa elokuvat ja katsoo joskus myöhemmin.

Lähetysajat ovat menettäneet merkitystään myös erilaisten nettipalveluiden asioista. Esimerkiksi Yle Areena ei lähetysajoista välitä. Eivätkä välitä tietenkään myöskään Netflix ja HBO Nordic.

Oikeastaan tarkkojen lähetysaikojen pitäisi kuulua menneisyyteen jo nykyään, mutta olemme tottuneet niihin. Pikku Kakkonen alkaa TV2:lta klo 17 ja sillä hyvä.

Lapsi aloittaa katsomisen silloin, vaikka hänellä ehkä olisi paremmin aikaa joskus muulloin. Areenastakin Pikku Kakkonen löytyisi, mutta suurin osa katsojista noudattaa silti tv-lähetysaikoja.

Primetime on yhä varsinkin kaupallisten kanavien ykkösnyrkki, koska silloin mainostulot ovat parhaimmillaan. Mainokset voi toki tunkea myös nettipalveluun, eikä niitä sieltä edes voi kelata yli. Mutta monille kymppi kuussa ei ole liikaa mainoksettomuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.