Mestareiden liiga televisiopeleineen sysää Suomi-futista sivuraiteelle

Samaan aikaan kun kotimainen jalkapalloliiga kiertyy kohti ratkaisuja, kääntyy yhä useamman suomalaisen jalkapallojännärin katse vielä aiempaa tiiviimmin Euroopan kentille.

Tunnen koko joukon ihmisiä, jotka eivät edes kesähelteillä käy katsomassa ainuttakaan kotimaisen Veikkausliigan ottelua, mutta naulautuvat ruudun ääreen jälleen huomenna, kun eurooppalaisen jalkapalloilun näkyvimmän tuotteen, Mestarien liigan, lohkovaiheen kamppailut alkavat.

On mielenkiintoinen ilmiö, että monet suomalaiset ovat paremmin perillä Englannin liigan voimasuhteista ja Espanjan, Englannin ja Italian suurseurojen kokoonpanoista ja seurasiirroista kuin tapahtumista kotikulmilla.

HJK:n ja TPS:n mestaruustaisto sytyttää toki laji-ihmiset etenkin Turussa, samoin kuin kamppailu putoamista vastaan pitää tietyn porukan lämpimänä Kuopiossa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä, mutta varsin moni meistä ihmettelee sittenkin mieluummin esimerkiksi sitä, kuinka Zürichin Veli Lampi ja Hannu Tihinen kestävät Real Madridin Cristiano Ronaldon kyydissä televisio-ottelussa.

Väitän, että kotimaisen futisliigan kovin haaste onkin houkutella jalkapallon ystävät kotimaisen jalkapallon ystäviksi. Suomalaiskuluttajille tarjotaan eri televisiokanavilta niin paljon tasokkaita kansainvälisiä otteluja, että keskivertokatselija tunnistaa paremmin Cristiano Ronaldon, Wayne Rooneyn ja Lionel Messin kuin esimerkiksi kotimaan liigan maalipörssin kärkinimet Hermanni Vuorisen, Timo Furuholmin, Wayne Brownin tai Nam Ik Kyungin.

Kotimainen jalkapallo kaipaa joko maajoukkueemme pääsyä arvokisoihin tai jonkun seurajoukkueen nousua sellaiselle tasolle, että Suomessakin nähdään säännöllisesti Mestarien liigaa ja eurooppalaisia huippujoukkueita. Kumpikin mahdollisuus tuntuu kovin etäiselle.

Jalkapallomaajoukkueemme on saavuttanut jo aseman, jossa stadionin lehterit täyttyvät, vaikkei pelillä olisi ihmeemmin panostakaan. Onkin veikeää, että Jari Litmasen pelaaminen tai pelaamattomuus maajoukkueessa kiinnostaa ihmisiä selvästi enemmän kuin hänen tekemisensä Lahdessa.

Omaa kieltään Suomi-futiksesta kertoo myös se, että kun puheet pikkujunioreiden kanssa kääntyvät esikuviin, mainitsevat he lähes poikkeuksetta kansainvälisiä nimiä Steven Gerrardista Leo Messiin ja Samuel Eto'osta Zlatan Ibrahimoviciin. Edes Sami Hyypiän kaltainen kotimainen kansainvälinen kiintotähti ei nauti samanlaista ihailua. Voikin huoletta ja tippaakaan liioittelematta sanoa, että monia suomalaispelaajia arvostetaan maamme rajojen ulkopuolella enemmän kuin heidän kotikulmillaan.

Kun liigoista olen kirjoittanut, kai jutun loppuun kuuluu myös liigaveikkaus: Barcelona pystyy ensimmäisenä uusimaan mestaruutensa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.