Mies, jolla on erityisen pehmeä ääni

On käytännössä aivan sama, puhuuko Sir David Attenborough tasmanian tuholaisesta vai tavallisesta kotikissasta, hänen äänensä on puhdasta samettia. Ääni on maailman kuuluisimman luonto-ohjelmien tekijän tunnetuin tavaramerkki. Hänen puhettaan voi tälläkin hetkellä kuulla Ylellä Luontohetki: Attenborougn´n erikoiset - sarjassa.

Harva suomalainen tietää, että nuorena kivien ja fossiilien keräämiseen keskittyneestä Attenboroughista oli tulla BBC:n johtaja, ja että hän luontoaktivisti myös siviilissä. Nykyään jo 89-vuotias Attenborough oli 1960-luvulla BBC:n kanava 2:n johtaja.

Vuonna 1972 hän kieltäytyi koko BBC:n johtajan virasta ja alkoi tehdä uudelleen dokumenttiohjelmia.

Paluunsa jälkeen hän on voittanut useita kymmeniä palkintoja dokumenteistaan. Parhaina vuosina palkintoja on tullut useita. Britit pitävät häntä lähes kansallisaarteena, jos ihmistä voi sellaisena pitää. Joka tapauksessa Attenborough on kunnostautunut luonnon ystävänä myös ruudun ulkopuolella.

Ilmaston lämpenemisestä Attenborough puhui jo kaksikymmentä vuotta sitten, kun monet tutkijatkin vielä kiistelivät ilmiön todellisuudesta.

Puolet elämästään Attenborough on puhunut maapallon ylikansoituksesta, joka on hänen mielestään yksi maapallon suurimmista uhista.

Kun Attenborough aloitti uransa 1950-luvulla maapallolla oli 2,5 miljardia ihmistä. Nyt meitä on pian kahdeksan miljardia. Radio Timesin haastattelussa vuonna 2013 Attenborough totesi, että ihminen ”on maapallon kulkutauti”. Kyse ei ole vain ilmastonmuutoksesta, vaan tilasta. Valtava ihmislauma tarvitsee ruokaa. Se tarkoittaa, että yhä suurempi määrä metsää täytyy hakata pelloiksi. Maapalloa tuhotaan kasvavan ihmislauman tarpeisiin. Maapallon kantokyky on jo ylitetty.

Hänen mukaansa seuraavat 50 vuotta ovat maapallon historiassa ratkaisevia. Miten ihmisten pallon käy? Hän ei ole asiaa näkemässä, mutta hänen samettisen pehmeää ääntään kannattaisi monen kuunnella – nykyhetkessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.