Mihin vuoristorata vie?

Ronan Keatingin vanha hitti "Life is a rollercoaster" tuskin soi näinä aikoina JYP:n pukukopissa. Syitä on kaksi: 1) Biisi on hirveä renkutus, 2) Se saattaisi muistuttaa joukkuetta turhan kipeästi tämän kauden luonteesta.

Hurrikaanipaitojen meno on ollut melkoista vuoristorataa alusta loppuun. Sekaan mahtuu timanttisia iltoja, kuten Bluesin kukistaminen vieraissa 5-0, TPS-kotivoitto 6-2 tai lauantainen Jokereiden kurmootus. Mutta kun liian moni ottelu on ollut sellaista kuraa kuin toissa lauantain KalPa-tappio, niin sijoitus pudotuspeliviivan alla on oikeutettu.

Mystistä. JYP osaa pelata jääkiekkoa - vieläpä erinomaisella tasolla. Vaan sen tason ylläpitäminen tuntuu yhtä mahdottomalta kuin maalinteko Eerikki Koivulle. Miksi?

- Meidän vahvuudet ovat rikkovassa pelaamisessa, joten altavastaajan asema sopii meille. Sitten kun pitäisi itse pitää kiekkoa, niin ei vaan olla oltu riittävän taitavia, valmentaja Matti Alatalo puntaroi ailahtelua lauantain pelin jälkeen.

Kommentti pistää miettimään. Olisiko joukkueen pelisysteemi voitu harjoituttaa ja roolittaa selvästi paremmin juuri heikompia joukkueita vastaan? Vai onko vaan niin, että nyky-JYP:n materiaalilla rikkova pelityyli on poikkeuksetta elinehto?

Toki rikkominen on usein järkevää. Se on ainakin jokaisessa pallopelissä helpompaa kuin pelin rakentaminen, luovien aloitteiden tekeminen tai pelin dominointi pelivälineen hallinnan avulla. Sitä paitsi tutkitusti maalit syntyvät tehokkaimmin nopeista vastahyökkäyksistä.

Mutta joku suunnitelma B olisi JYP:ltä tällä kaudella tarvittu. Mitä sitten, kun vastustaja on se joukkue, joka rikkoo, roikkuu, raastaa, pitää keskialueen tiiviinä ja pudottautuu jatkuvasti pelin alle? Jotenkin siihen on pystyttävä reagoimaan. Perhana, ei kaikkia joukkueita vastaan voi pelata samalla tavalla.

Tässä kohtaa syyttävä sormi osoittaa valmennusjohtoon. Jos pelin hallitsemiseen liittyvät ongelmat ovat kerran tiedossa, niin miksi mitään ei ole tehty? Koko pelisysteemiä on toki vaikea muutella pelistä toiseen, mutta jotain hienosäätöä olisi tarvittu.

Lisää vapauksia hyökkäyspäähän ja kuumien hyökkääjien peliajan lisäämistä. Maltillisen kiekonsiirtelyn korostamista suoraviivaisen roiskimisen sijaan. Rohkeampia kiekollisia ratkaisuja virheiden kyttäämisen sijaan. Joukkueesta kuitenkin löytyy taitoakin, mutta heikompia joukkueita vastaan sitä ei olla saatu puristettua esiin.Pahimmat vastustajat: Pelicans, Lukko, Ilves


Lasketaanpa vielä spekuloinnin tueksi, miltä joukkueilta JYP on tällä kaudella kokoamansa 54 pistettä raapinut.

KalPa 9, Tappara 8, Ässät 7, SaiPa 6, HIFK 5, TPS 5, Blues 5, Jokerit 3, HPK 2, Kärpät 2, Pelicans 1, Lukko 1, Ilves 0.

Eli ei tilasto häntäpään joukkueita vastaan mitenkään toivotonkaan ole. Pitää tosin muistaa, että KalPa ja Kärpät on kohdattu jo viidesti, muut joukkueet kolmesti.

Vaan herkullisen jossittelun paikan tuo tilasto jättää. Jos tällä hetkellä playoff-viivan yläpuolella majailevaa Lukko, Ilves, Pelicans -kolmikkoa vastaan olisi pelattu edes vähän paremmin, niin viivan päällä keikkuisi JYP. Yksi kolmen pisteen voitto lisää noista kolmesta, niin JYP olisi sarjassa seitsemäs.

Mutta herkullinenkin jossittelu on aina turhaa.

- Jos me ei osata olla riittävän taitavia silloin, kun sitä tarvitaan, niin ei me mitään playoff-paikkoja olla ansaittukaan, Alatalo muistutti lauantaina.

Ja oli tietysti oikeassa.Vieläkö JYP nousee sillasta?


Miten sitten käy? Vieläkö JYP nousee pelastamaan kaudestaan sen, mitä pelastettavissa on, eli kipuaa mukaan sääliplayoffeihin.

Päävastustajaksi on jäämässä Lahden Pelicans, johon eroa on kahdeksan pistettä. Vaan jos yksi vähemmän pelattu ottelu realisoituu hurrikaaneille kolmena pisteenä ja jos myös Lahdesta haetaan täysi pistepotti, saadaan eroksi enää kaksi paunaa.

Jos ja jos. Kaikki on silti käytännössä omissa käsissä.

Ja JYP:n loppuohjelmakin näyttää suhteellisen helpolta. Tosin onko se tälle vuoristoratajoukkueelle mikään etu?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.