Mikä se on se Keski-Suomi?

Kotimaan matkailu on in, monesta syystä. Mitä lähempää etsii elämyksiä, sitä halvemmaksi se yleensä tulee. Samalla säästää ympäristöä, kun ei lennä kaukomaille.

Kun suomalainen valitsee matkailukohdetta kotimaasta, vuodesta toiseen suurimmat kaupungit nousevat kärkeen. Ainakin me kehäkolmosen ulkopuolella asuvat pistäydymme mielellämme Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Pohjanmaalla, Savossa ja Karjalassa on omat eksoottiset vetonaulansa.

Lappi sen sijaan ei ole enää suomalaisten suosiossa kesällä; sinne rynnitään suurin joukoin vasta ruska-aikaan.

Kuinka Keski-Suomi pärjää Suomen matkailukartalla? Vuosi vuodelta paremmin. Silti meitä edelleen vaivaa selkeän maakuntaidentiteetin puute, ainakin muiden suomalaisten silmissä.

Emme ole hämäläisiä, savolaisia, pohjalaisia vaan sekoitus tätä kaikkea. Meillä ei ole mitään Suomen suurinta, mutta pienessä mittakaavassa melkein mitä vaan.

OLISIKO pienuudesta Keski-Suomen vetovoimatekijäksi? Meiltä kun löytyy pieniä matkailuyrityksiä huikea määrä.

Maalla-tiedotushankkeen kokoamaan rekisteriin on kertynyt pelkästään maaseutumatkailun yrityksiä reilut 600. Pienimmät näistä ovat yhden, kahden rantamökin vuokraajia tai sivutoimisia ohjelmapalvelujen tuottajia.

Ely-keskuksen rahoittama pyrkii parantamaan keskisuomalaisen maaseutumatkailun kilpailukykyä tiedottamisen keinoin. On huomattu, että pienten puurtajien hienotkin ideat ovat jääneet viidakkorummun varaan.

Hyviä kokemuksia voimien yhdistämisestä löytyy jo eri puolilta Keski-Suomea. Esimerkiksi Himoksen ja Peurungan ympärillä on kymmenien yritysten joukko, joka yhdessä pitää huolen siitä, ettei matkailija totisesti pääse ikävystymään.

Viime vuosina Keski-Suomeen on kehitetty perhematkailukohteita ja tässäkin ymmärretty yhteismarkkinoinnin etu. Lasten löytöretket -kesäpassilla pääsee esimerkiksi Suomen luultavasti pienimpään, mutta sympaattiseen Nokkakiven huvipuistoon ja kansainvälisestikin ainutlaatuiseen Kallioplanetaarioon.

Viherlandian viereen pari vuotta sitten avattu Peukkula investoi keväällä reippaasti ja saavuttaa nyt päivä toisensa jälkeen kävijäennätyksiä; 10 000 vierailijan raja rikkoutunee lähipäivinä. Nuorille on tarjolla Himos-festivaalin lisäksi ainakin Suomen oloissa ainutlaatuinen parkour-puisto Kangaslammella.

JYVÄSKYLÄN keskusta on oiva esimerkki pienuuden viehätysvoimasta. Kaikki on kävelymatkan päässä torilta.

Lähivuosina keskustan matkailullinen vetovoima kohenee huikeasti. Kävelykatu laajenee, satama ehostuu ja historiallisesti arvokas Kaupunkilaispihan puutalokortteli käsityöläisineen avautuu Cygnaeuksenkadun ja Hannikaisenkadun kulmassa.

Tähän kaikkeen kun lisää Jyväskylän Kesän, MM-rallin ja muut tapahtumat, Suomen kenties laajimman kesäteatteritarjonnan, sisävesiristeilyt ja vehreät järvimaisemat - Keski-Suomi on varsinainen lomailijan keidas.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.