Miksi Maamme-laulu?

JYPistä taitaa tulla toistamiseen SM-liigan mestari. Pelisarja Lahden Pelicansia vastaan jatkuu tänään Hippoksella. Peukkuja JYPille.

Jääkiekon loppupeleissä on hieman kömpelö tapa laulaa ottelun aluksi Maamme-laulu. Esittäjä on yleensä tunnettu laulaja ja tai persoona. Hetki on juhlava mutta vääränsuuntainen.

Kyseessä ei ole maaottelu vaan kaupunkien ja maakuntien taisto. Pelin aluksi sopisi paremminkin laulettavaksi maakuntalaulu. Se toisi paikallishenkeä ja väriä otteluihin.

 

Aamulehden omistajayhtiö Alma Media aloittaa saneerauksen maakunta-, paikallis- ja kaupunkilehdissään. Alma ilmoitti viime viikolla, että lähtöpassit voi tulla 135 ihmiselle yhtiön 810 henkilöstä.

Keskimäärin työt loppuisivat lähes 17 prosentilta lehdentekijöistä. Toimittajia vähennettävissä on varmastikin keskimääräistä enemmän, sillä myyntihenkilöstöä tuskin karsitaan yhtä paljon.

Alman sanomalehdet ja paikallislehdet todennäköisesti heikkevät sisällöllisesti. Yhtiön tavoittelemalla yhteistyöllä tuskin aukkoja paikataan. Paikallislehdillä ei ole keskenään kovin paljon vaihdettavaa. Yhtiön sanomalehdet taas ovat eri puolilla Suomen ja kovin erikokoisia.

Porissa ilmestyvä Satakunnan Kansa ja Aamulehti ovat vierekkäisissä maakunnissa mutta toimitusten kokoero on suuri. Sivukokokaan ei ole sama. Satakunnan Kansa on tammikuusta lähtien ollut tabloidi. Aamulehti on perinteisessä isossa sanomalehtikoossa.

Pohjoisen lehdet – Lapin Kansa, Kainuun Sanomat ja Pohjolan Sanomat – kävivät viimeksi viime vuonna läpi väen vähennyksiä. Ne siirtyivät myös tabloidiin. Tulokset muutoksista eivät ole kehuttavia. Lapin Kansan levikki laski 3,3 prosenttia, Pohjolan Sanomien 7,0 prosenttia ja Kainuun Sanomien 4,0 prosenttia.

Alman yt-kierros kertoo, että yhtiö on ehkä menettämässä uskoaan tulevaisuuteen. Tie vie Almassa alaspäin. Jos näin ei ole, sitten kyse on pörssiyhtiön tarpeesta kohentaa osakkeen arvostusta.

Alma Median pörssihistoria on surkea. Osakkeen hinta on maannut viime aikoina viiden euron paikkeilla. Kun nykymuotoinen Alma Media aloitti pörssilistalla vuonna 2005, kurssi oli runsaat kuusi euroa.

Yhtiön omistajat ovat menettäneet omaisuuttaan. Alma julisti alkuaikoinaan monta kertaa hakevansa kasvua ulkomailta ja sähköisistä palveluista. Ainakaan puhuttua idän valloitusta ei ole nähty eikä muitakaan suuria tuloksia. Reippailla leikkauksilla yhtiö ehkä uskoo lepyttelevänsä sijoittajia. Toimitusjohtaja toteuttaa kuin Mikki Hiiri sijoittajien silittelytavoitetta.

Sanomalehdistön tulevaisuuden kannalta Aamulehden ja Alman lehtien uutiset ovat surullisia. Sanomalehdistö on maassamme laadukasta ja runsasta. Toivottavaa on, että mahdollisimman moni lehti pysyy myönteisen kehityksen tiellä. Hyvät sanomalehdet ovat kansallinen sivistysvara.

 

Björn Wahlroos laukoi viime viikolla haastattelussa ja kirjassa mielipiteitään. Hän on maamme ainoa omatekoinen aristokraatti ja ylpeästi miljonääri.

Wahlroosin mielipiteet torjutaan helposti. Turhaan. On hyvä, että meillä on tällainenkin toisinajattelija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.