Miksi Wahlroos ärsyttää tahallaan?

Björn Wahlroos teki sen taas. Sampo-konsernin hallituksen puheenjohtaja ei lempinimestään huolimatta ole mikään lempeä Nalle, vaan kärkäs provokaattori, joka ei sanojaan säästele.

Financial Timesin haastatteleman Wahlroosin mielestä Euroopan keskuspankki toimii liian tiukan sääntelyn alla ja siellä on liian vähän todella hyviä ekonomisteja. Varmasti asiantunteva lausunto entiseltä Hankenin kansantaloustieteen professorilta.

MUTTA WAHLROOS sanoi haastattelussa myös, että Euroopassa joudutaan väistämättä pohtimaan sosiaalisen markkinatalousmallin tulevaisuutta.

"Emme voi jatkaa ihmisten verottamista nykyisellä tavalla, emmekä voi vastaavanlaisesti sietää köyhyyden sekä rikkinäisten perheiden tukemista", Wahlroos tokaisi ja sai muun muassa Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtasen suuttumaan.

Rikkaiden perheiden tukemista voi varmaankin Wahlroosin mielestä jatkaa - hän viljelee tiluksillaan sokerijuurikasta ja kuittaa vuosittain Suomen suurimpiin lukeutuvia maataloustukia.

Aiemmin tänä vuonna Wahlroos oli sitä mieltä, että kehitysapu voisi olla suurin yksittäinen leikkauskohde. Vuonna 1999 Keskisuomalainen otsikoi Wahlroosin haastattelun: "Pankkimiljonääri piiskaisi nuoret töihin lisäämällä tuloeroja."

KUITENKIN SAMA mies kuuluu kaksi vuotta sitten perustettuun Tukikummit-säätiön hallitukseen. Tukikummit-säätiö tukee kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevia lapsia ja nuoria Suomessa. Säätiön nettisivujen mukaan avustusten tarkoituksena on parantaa lasten ja nuorten tilannetta ja siten lievittää köyhyyttä sekä ehkäistä syrjäytymistä.

Wahlroosin asemassa oleva mies ei takuulla päästä suustaan harkitsemattomia möläytyksiä missään, arvostetusta talouslehdestä puhumattakaan. Hän siis ilmiselvästi haluaa ärsyttää tahallaan. Mutta miksi?

Ehkä hän haluaa tuoda Suomeen Amerikan mallin, jossa köyhiä tuetaan verovarojen sijaan hyväntekeväisyydellä.

Vai haluaako hän, että sosiaaliturvaa muutetaan vapaaehtoisiin tai pakollisiin vakuutuksiin perustuvaksi? Sampo-konserniin kuuluvat vakuutusyhtiöt, If ja Mandatum Life, voisivat silloin kasvattaa liiketoimintaansa kehittämällä uusia, erittäin tuottoisia vakuutuksia.

VAARALLISIKSI Wahlroosin provokaatiot muuttuvat, jos joku ottaa ne tosissaan.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen verkkotoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.