Miksi hävetä vain muutaman hiihtäjän tähden?

Ajoittain tuntuu, että Lahden MM-hiihtojen kuudesta dopingkärystä on tehty elämää suurempi asia. Tapauksen mittasuhteet ja sen vaikutukset on nähty todellisuutta suurempina. Kysehän on kuitenkin vain hiihdosta.

Hiihto ja Häpeä - Lahti 2001 mediaskandaalina -kirjan lukeminen on välillä hupaisaa. Otetaan esimerkiksi kirjaan lainattu ote Turun Sanomista 2. maaliskuuta 2001: Suomi ja suomalaiset ovat nyt menettäneet kansainvälisen maineensa rehtinä ja rehellisenä kansana. Dopingtapaukset pilaavat maineemme muuallakin kuin urheilun piirissä.

Lahden dopingkäryt eivät ole vaikuttaneet Suomen ulkomaankauppaan, kansainvälisiiin suhteisiin tai uskottavuuteen Euroopan unionissa. Kuuden hiihtäjän dopingkäry pilasi Suomen mainetta vähemmän kuin Finnairin lentoemäntien lakko.

KULTTUURIHISTORIAN TOHTORI Niels Kayser Nielsen Århusin yliopistosta toteaa osuvasti, että urheilun ja nationalismin cocktail on suomalaisille rakas, mutta samalla vaarallinen.

Suomessa urheilu on nostettu jalustalle mm. Hannes Kolehmaisen ja Paavo Nurmen saavutusten takia. Kaikki kunnia heille, mutta kyllä suomalaisten pitäisi kansakuntana olla 2000-luvulla ylpeitä muista asioista kuin urheilusta.

Nielsen näkee ulkopuolisena urheilun aseman Suomessa selvemmin kuin me suomalaiset. Nielsenin mukaan Lahden dopingkäryä ei oltaisi otettu niin raskaasti sellaisissa maissa, joissa urheilulla ei ole kansallisesti ylevää ulottuvuutta. Nielsenin mielestä Suomessa urheilua on käytetty kansallisena symbolina ja siksi Lahden dopingkäry on isku kansalliseen itsetietoisuuteen.

Lahden dopingkäryn on uskottu myös tuhonneen myytin, joka kuvaa suomalaiset rehellisenä, rehtinä ja ahkerana kansana. Presidentti Tarja Halonenkin valitteli dopinglaineiden käydessä korkeimmillaan, että käry on kova kolaus Suomen maineelle.

SUOMALAISTEN HIIHTÄJIEN epon käyttö ei ole kansallinen skandaali. Ei meidän ole tarvinnut hävetä silmiä päästämme sen takia, että muutama suomalainen hiihtäjä on käyttänyt kiellettyjä aineita ja rikkonut hiihdon omia sääntöjä. Suomen lakia ei Lahdessa kukaan rikkonut.

Maailmalla ollaan perin vähän kiinnostuneita hiihdon MM-kisoista. Suomalaisten hiihtäjien käryt kiinnostivat vuonna 2001 lähinnä norjalaisia ja ruotsalaisia. Vuonna 2010 asia puhuttaa enää Suomessa ja täälläkin pihviksi on noussut oikeudenkäynnissä valehteleminen, ei epon käyttö.

Monelle suomalaiselle urheilu on yhdentekevä asia ja monelle urheilusta kiinnostuneelle hiihto yksi laji muiden joukossa. Hiihto kiinnostaa talviolympialaisten ja MM-kisojen aikana, mutta maailmancupit ovat jopa penkkiurheilijalle arkipäivää.

Tuntisitko häpeää, jos suomalainen hiihtäjä kärähtäisi eposta maailmancupin kilpailussa? Tuskinpa. Ehkä hymähtäisit ja kääntäisit lehdestä seuraavan sivun.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimituksen esimies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.