Miksi luovat ratkaisut muka ovat niin vaikeita?

Uudelle vuodelle tehdään usein lupauksia. Minusta paras lupaus suomalaisille on, että avainpaikoilla olevat ihmiset laittavat kaiken luovuutensa (onhan sitä?) peliin ja alkavat oikeasti poistaa yhteiskunnallisia ongelmia lässytyksen ja voivottelun sijaan. Tässä esimerkki. Poliisisetä Mikko Paatero kaipasi Suomeen kodinturvajoukkoja, ilmeisesti vastapainoksi sille, ettei hän poliisin ylimpänä johtajana ole pystynyt pitämään omiensa puolta. Kodinturvajoukot on kuitenkin väärä vastaus. Sen sijaan annetaan Puolustusvoimille lisää poliisi-, valvonta- ja ennaltaehkäisyvaltaa. Lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla: ihmisten turvallisuus paranee ja rauhan ajan armeijalle saadaan mielekästä tekemistä. Eikä siinä kaikki: Kaupunginteatteri esiintymään tavarataloihin sekä Sinfis soittamaan Kompassille, laitosten sijasta.

 

??? Mitä laihduttaja ei – paradoksaalista kyllä – kaipaa esimerkikseen? Tukevaa lähimmäistä.

 

Armeijalle saattaisi olla muutakin tehtävää. Jäin nimittäin yksi päivä miettimään sitä, miksi valtio voi käyttää (mielivaltaisesti) väkivaltaa rajojen ulkopuolista vihollista (toinen valtio) vastaan, mutta ei esimerkiksi järjestäytynyttä, kansallista rikollisuutta vastaan. Mitä eroa kansalaisten turvallisuuden kannalta on siinä, että julistetaan sota toista valtiota (muita kansallisuuksia) vastaan ilman todisteita, mutta yhteiskuntaa uhkaavaa, sisäisesti järjestäytynyttä väkivaltaa vastaan tarvitaan se klassinen todistusaineisto (ei tosin Lapuan liikkeen aikoihin). Ehkä eduskunnan kannattaisikin keskittyä isoihin asioihin lillukanvarsien sijasta.

 

??? Miksi Silvio Berlusconi ei enää halua lapsia? No, jos seurusteleekin alaikäisten kanssa...

 

EU-uskovainen Alexander Stubb (kokkeli) haluaa taas kutsua merkittäviä EU-päättäjiä Saariselälle epäviralliseen keskusteluun. Ennen maaliskuuta kuulemme vielä monta kertaa, kun Stubb kertoo televisiossa, kuinka hyödyllinen tällainen tapaaminen olisi. Joku fiksu toimittaja voisikin ennen tätä colgatepaatosta selvittää, mitä edellisestä tapaamisesta todella jäi käteen – paitsi lasku suomalaisille veronmaksajille ja pr-twiitit.

 

??? Miksi S-ryhmän suunnitelma yhtenäistää vihanneslaatikoiden ulkonäkö mustaksi herättää vastalauseita? Siksi, että Suomessa jo luultiin päässeen rasismista...

 

Seuraavan vuoden turhake on jo keksitty. Max Planck -instituutissa on keksitty hanska, joka löytää tietokonenäön avulla kaupan hyllyistä oikeat tavarat. Hei, haloo! Etenkin, kun tietokoneeseen on pitänyt ensin syöttää tiedot, missä mikin tuote on. Lupaavampi osa tätä keksintöä sen sijaan on, että käsineessä on neljä pientä vibraattoria, jotka (suora sitaatti) ”saavat hanskan värisemään ja vetämään kättä kohti oikeaa tuotetta”. Jos kyse siis onkin tumputtajasta, peräkammarin pojat kiittävät.

 

??? Milloin prostituoidulla menee taloudellisesti huonosti? Silloin, kun hän joutuu panttaamaan seksiä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.