Miksi me vaivaudumme?

Rakastan sinua. Olet kaunis, arvaamaton, vuoroin säkenöivä ja raivostuttava. Piinaat, raastat, tuotat pettymyksen ja lopuksi tulet uniin.

Olet, jalkapallo, sydämeni valittu. Minunkin sydämeni.

Rakastan jalkapalloa myös silloin, kun sitä pelataan hohtavien unelmien teatterien sijaan Saviniemen, Hietalahden tai Harjun stadioneilla. Erityisesti silloin.

Rakastan Suomi-futista - siinäpä oiva avauslause anonyymien masokistien kohtaamiseen.

TURKULAINEN, internetmaailmassa tutuksi tullut TPS-sydäminen nimimerkki Tumpero julkaisi marraskuussa 2009 Youtube-kanavallaan videon otsikolla Suomalainen jalkapallo - miksi me vaivaudumme?

Video on hieno, mutta niin on kysymyskin.

TAMPERE United turvautui talouskurimuksessaan epämääräiseen aasialaisrahaan, ja suljettiin torstaina kaikesta Palloliiton alaisesta kilpailutoiminnasta. Hyvästi, Veikkausliiga ja Suomen Cup.

Hyvästi Tampere United - ja varsinkin: hyvästi, kannattajaryhmä Sinikaarti.

Talousvaikeuksien vuoksi pudotettu AC Oulu jatkaa todennäköisesti pelaamista Ykkösessä ja vedonlyöntivyyhdessä ryvettynyt Rovaniemen Palloseura varmasti Veikkausliigassa, mutta kyllä näissäkin tapahtumissa pientä jäähyväisten esimakua on.

YSTÄVÄNI on ollut vuosia nyt vaikenemaan joutuvan Sinikaartin jäsen. Kuka laskisi ne kerrat, kun hänelle on aiheesta vinoiltu?

Minä en laula katsomossa, mutta nostan hattua kaikille niille, jotka sitä Suomen stadioneilla tekevät.

Eivät he liian usein tunnustusta saa.

He vaivautuvat, koska he välittävät.

Voin seurata maailman huippupelaajia television välityksellä tuntikausia. Mutta päiväni menee jalkapallon vuoksi pilalle vain, jos kotoinen JJK häviää.

TUMPERON videossa on tekstiä: "Sinun paikallinen seurasi on SINUN joukkueesi. Sinä tunnet pelaajat ja heidän kulkemansa tiet. Ohitat stadionin säännöllisesti ja näet sen kehittyvän vuosien kuluessa. Voit mennä talvisena aamuna auttamaan lumen luomisessa, jotta ottelun voi pelata. Sinä teet oman osasi."

PAIKALLINEN seurani painii ihan samojen vaikeuksien kanssa kuin muut Veikkausliigassa. Kahtena ensi liigakautenaan JJK teki tappiota yhteensä puoli miljoonaa euroa.

Vähäisen ottelumäärän ja palkintorahojen puutteen vuoksi liigaseurat ovat Suomessa taloudellisesti kohtuuttoman riippuvaisia yhteisönsä tuesta. JJK:n ympärille on muodostunut monia muita vahvempi ja sitoutuneempi yhteisö, mutta talous on iso huoli.

Ydinkysymys on sama kaikkialla: menestyksen hinta. Onko tärkeämpää hakea yksittäistä Suomen mestaruutta taloudellisella riskillä vai tehdä pitkäjänteistä työtä seuran ylläpitämiseksi, tuottaa yhteisölle elämyksiä ja sitä kautta, ehkä, joskus menestyä?

Menestys tuottaa mahtavia tunne-elämyksiä ja ainoa mahdollinen tavoite kilpaurheilussa on voittaminen. Mutta mitä iloa ystävälleni ja kymmenille muille sinikaartilaisille nyt on vuosien 2006 ja 2007 Veikkausliigamestaruuksista? On mestaruus, mutta ei meitä, on vain muistoja vailla tätä päivää.

Me vaivaudumme, koska me rakastamme jalkapalloa. Jalkapalloseurojamme.

iikka.hackman@ keskisuomalainen.fi

Kirjoittaja on opiskelija ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.