Miksi traktorit eivät kiinnostaneet Korpilahdella?

Filosofian tohtori Ari T. Mannisen teos Korpilahden historiasta on kirvoittanut keskustelun korpilahtelaisten suhtautumisesta traktoreihin toisen maailmansodan jälkeisenä aikana.

Korpilahden pientilavaltaisuus oli yksi syy siihen, etteivät pitäjän maanviljelijät laajemmalti kiinnostuneet traktoreista. Pienillä tiloilla, joissa viljelyala oli keskimäärin 5–7 hehtaaria, elettiin omavaraistaloudessa. Toimeentuloa ei saatu peltoviljelmiltä, vaan se tuli pääasiallisesti metsästä. Puutavara meni ainakin 1940- ja 1950-luvun vaihteessa hyvin kaupaksi.

Viljaa ja muita viljelykasveja viljeltiin oman perheen käyttöön ja karjan rehuksi. Karjataloustuotteita myytiin jonkin verran, samoin teuraseläimiä.

Koska metsätalous oli kannattavaa eikä ollut vielä koneellistunut, taloissa tarvittiin edelleen hevosia esimerkiksi pinotavaran ja tukkien ajoon.

Olen kasvanut korpilahtelaisella pienviljelystilalla ja nähnyt sen arkea 1950-luvun alkupuolelle saakka. Talvella 1950 meillä oli metsätyömiehiä kortteerissa, eikä heillä silloin vielä ollut edes moottorisahaa käytössä. Isäni ajoi tukkeja hevospelillä eli kaksiosaisella tukkireellä metsästä tien varteen, joskus jopa kirkonkylän sahan laanille asti.

Kun kerran metsätalous oli tuottoisampaa kuin viljely pienillä peltoaloilla, eivät traktorit ensisijaisesti tulleet kysymykseen ja olihan useimmille tiloille hankittu hyvät hevosvetoiset maatalouskoneet kuten niitto-, harava- ja kylvökoneet.

Kun Valmet toi markkinoille pikku traktorinsa 1950-luvulla, alkoi kiinnostus herätä. Meillekin hankittiin Valmet-traktori keväällä 1954.

Siirtoväki oli saanut uudistilat ja he olivat uuden alun tilanteessa. He joutuivat harkitsemaan eri vaihtoehtoja ja ehkäpä siksi uudistuttiin ja valittiin traktori hevosen ja erilaisten hevosvetoisten työkalujen tilalle.

Kotonani oli tilanne vuonna 1954 vähän samanlainen kuin siirtoväellä. Tila oli ollut tarkoitus myydä, mutta kauppa peruuntui. Hevonen ja hevosvetoiset maatalouskoneet oli ehditty myydä. Silloin oli helppoa siirtyä uudistuksen tielle.

Meidän Valmetimme oli ensimmäisiä kylällä. Veljeni kävi parina vuonna tekemässä peltotöitä useilla lähialueen tiloilla. Hän ei kuitenkaan itse päätynyt viljelijäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.