Miksi upea lihava elämä on lihava?

TLC:n Upea lihava elämäni -sarja (My Big Fat Fabulous Life) seuraa amerikkalaista Whitney Way Thorea, joka muun muassa seurustelee, muuttaa, menee melkein naimisiin, herkuttelee, nauraa kaverinsa kanssa, kertoo sydänsuruistaan ja niin edelleen.

Mietin miksi sarjan nimessä halutaan korostaa sitä, että tähti on tukevahko. Mitä uutta se tuo sarjan sisältöön? Onko painolla mitään merkitystä? Sarjahan seuraa nuorehkon naisen elämää ja monenlaisia tapahtumia, jotka eivät mitenkään liity puntarin neulan värähtelyihin.

Whitneysta tuli tosi tv-ohjelman tähti hänen esiinnyttyään Youtube-videoilla otsikolla Fat Girl Dancing. Klippejä katsoi lyhyessä ajassa kahdeksan miljoonaa ihmistä, joten hänen ajateltiin olevan vetovoimainen myös televisiossa.

Whitney on eräänlainen kehopositiivisuuden ruumiillistuma – Ihminen, joka on tyytyväinen itseensä eikä anna ulkopuolisten normien vaikuttaa. Tätä vasten tuntuu kummalliselta, että ohjelma alleviivaa hänen painoaan.

Jos sarjan tarkoitus on kuvata sitä kuinka tukevakin voi olla onnellinen, kuulostaa se niin homekorvaiselta, että huh huh. Jos taas ajatuksena on kauhistella pyöreää naista, on lähtökohta sellainen, että sarjan tuottaja ansaitsisi pienen selkäsaunan.

Yhtäkaikki ehkä surkea totuus on, että katsojat kaipaavat yhä ikiaikaista friikkisirkuksen kaltaista asettelua. Tilannetta, jossa ihmeteltäväksi marssitetaan parrakkaita naisia, voimamiehiä ja lihavia kaksosia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .